Најновије

НАНЕЛИ ОЗБИЉАН УДАРАЦ АГЕНДИ СОРОША И ШВАБА: Европска држава одлучила да је плаћање готовином уставно право

Право на плаћање готовином биће садржано у Уставу Словачке. Продавац може одбити плаћање само у посебним случајевима, најновија је одлука словачког Парламента.

Право плаћања за куповину робе и услуга у готовини биће део Устава Словачке Републике. Ово право ће бити у складу са уставном гаранцијом издавања готовине као законског средства плаћања. Закон затим поставља услове и ограничења тог права. Ово следи из Уставног закона посланичке групе Домовина, који је национално веће Словачке Републике у четвртак коначно одобрило са 111 гласова.

Посланици су такође усвојили амандман Маријана Вискупича (САС), који је прецизирао формулацију амандмана на Устав. У складу са овом променом, одбијање прихватања готовинске уплате биће могуће само из разумних или општеприхваћених разлога. Такође гарантује право на обављање готовинске трансакције у банци или филијали стране банке без ограничења.

Према подносиоцу представке, разумне основе могу бити сигурносна разматрања или техничка разматрања, попут чињенице да аутомат није опремљен за прихватање готовине.

"Право на готовинску трансакцију у банци загарантовано је без ограничења која се рачунају за остале примаоце плаћања", додао је.

Према ауторима Уставног закона, грађанин има право да одлучи да ли жели да плати готовином. Изјавили су да су недавно били сведоци различитих проактивних акција које су довеле до постепеног ограничавања овог права.

"Из тог разлога, укључивање права на готовину у Устав један је од начина да се супротстави добробити друштва било каквим покушајима да се строго ограничи и на крају елиминише право на плаћање готовином, укључујући повезано право на приватност", објаснили су у образложењу.

Према мишљењу посланика, потпуно укидање готовине у будућности би значајно угрозило сиромашне групе становништва, као и, на пример, цивилне удружења која финансирају своју добротворну активност. Задржавање права на готовину такође је важан корак у повећању финансијске писмености млађе генерације.

Истовремено, приметили су да се увођење обавезних безготовинских операција изнад одређене границе у законодавству Словачке Републике може схватити као мера за ограничавање лажних поступака у пореској сфери, за борбу против прања новца, корупције, криминала или за заштиту од финансирања тероризма. Сходно томе, Устав такође мора да предвиђа законску регулативу услова и ограничења употребе готовине.

Закон ће ступити на снагу 1. јула ове године.

Подсећамо, да се на потпуни прелазак на дигитално плаћање залажу људи попут Клауса Шваба и Џорџа Сороша. Критичари овога тврде да би потпуно укидање готовине омогућило већу репресију држава над грађанима и могућност да протим брисањем података људи остану без своје уштеђевине. Словачка је прва земља ЕУ која је донела овакав прпис уз велике критике ексремтних либерала који подржавају агенду коју спроводе Шваб и Сорош.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА