Најновије

У РОСТОВУ ПОЧЕЛО СУЂЕЊЕ АЗОВЦИМА: Прети им доживотна робија

Из ове групе двојица су размењени, а пресуду чека осам жена и 14 мушкараца ухапшених приликом заузимања комплекса челичане „Азовстаљ”

Јужни окружни војни суд у Ростову на Дону у среду је одржао прво рочиште у кривичном поступку против 22 припадника националистичког батаљона „Азов”. У судници иза стаклене преграде било је осам жена, које су у злогласном батаљону наводно служиле као куварице, и једанаест мушкараца. Како је саопштено, тројица окривљених се налазе на лечењу и због тога нису присуствовали почетку претреса. Према наводима истраге, сви оптужени су заробљени током непријатељстава или ухапшени током мера филтрације на територији Доњецке области, после ослобађања Мариупоља, од марта до маја 2022. године. Следеће рочиште заказано је већ за 28. јун.

Међутим, међу овим припадницима „Азова”, по свему судећи, нема звучних имена нити страних плаћеника, јер је велики број њих током прошле године размењен. У посредовању су неколико пута учествовали представници Уједињених Арапских Емирата.

После жестоке тромесечне битке за огроман комплекс челичане у Мариупољу, преостали припадници овог батаљона предали су се руским снагама у мају 2022. године. У августу прошле године, руски Врховни суд прогласио је батаљон „Азов” терористичком организацијом и за његове припаднике предвидео дуге затворске казне.

Оптужени се суочавају с оптужбама за чланство у терористичкој организацији и учешће у акцији свргавања власти у Доњецком региону. Ако буду осуђени прети им казна од 15 година до доживотног затвора. Прелиминарну истрагу спровело је тужилаштво ове области. У почетку, приликом преузимања Мариупоља и хапшења припадника злогласног батаљона, званичници Доњецке области говорили су да ће се они, према регионалном законодавству суочити са смртним казнама. Пошто су четири украјинске области припојене Руској Федерацији, потпале су и под њено законодавство.

Бивши добровољачки батаљон, крајње десничарских корена, званично је 2014. интегрисан у Националну гарду Украјине, јер се нарочито истакао у борбама против проруске милиције на југоистоку Украјине. Руски председник Владимир Путин навео је присуство таквих јединица у украјинској војсци као један од разлога за покретање специјалне војне операције, како би Украјина била демилитаризована и денацификована.

Припадници „Азова” су негирали да следе нацистичку идеологију, али су нацистички симболи као што су „свастика” и СС ознаке распрострањени на униформама и тетоважама његових чланова. И западни медији су у последње време писали о распрострањеним нацистичким симболима, не само код припадника овог нацистичког батаљона, него и код војника регуларне украјинске армије.

Ово је само једна група ухапшених припадника „Азова” којој се сада суди. Многима је већ суђено и неки од њих су признали да су убијали цивиле. Ухапшени припадник ове групе Ренат Алијев признао је прошлог октобра да је у априлу у Азостаљској улици у Мариупољу убио четири цивила, а Михаил Швец је рекао да је „случајно” убио цивила који је истрчао, носио бели завој и није изводио никакве војне операције. Такође је испричао како је један од његових сабораца без разлога убио старца у реду у продавници.

Стотине ухапшених припадника овог батаљона пребачени су у октобру у Ростовску област (један од података говори о 402 припадника „Азова”) и већ тада је председник Истражног комитета Русије Александар Бастрикин саопштио да је окончано 112 кривичних случајева злочина над цивилним становништвом и припадницима руске војске. Приликом преузимања челичане „Азовстаљ” у мају ухапшено је 2.439 украјинских бораца, међу њима и много припадника батаљона „Азов”.

Чланови породица ухапшених „азоваца”, међу којима је било и страних плаћеника, водили су кампању да се њихова права заштите према Женевској конвенцији о вођењу рата из 1949. године. Украјинске власти су тражиле размену, а неки од њих су и размењени за руске ратне заробљенике. Међу њима су најпознатији британски плаћеници Шон Пинер, Ејден Аслин и Ендру Хил, као и марокански држављанин Садун Брагим. Они су у јуну прошле године прво осуђени на смртну казну, а затим размењени. После доласка у Велику Британију Шон Пинер се вратио у Украјину, наводно да би снимао видео-записе на фронту, међутим, поново се појавио с оружјем у рукама. Наиме, на друштвеним мрежама се појавио снимак из борби на којем се види да он дејствује као војник.

Медији су писали да је проруски политичар Виктор Медведчук размењен за 200 украјинских војника, међу којима је било и припадника батаљона „Азов”. Руска јавност је оштро протестовала због размена најокорелијих припадника злогласног батаљона.

ВЕЛИКА НОЋ ЗА РУСЕ: Ноћас је унакажена украјинска војна техника

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА