Најновије

ПРОВОКАЦИЈА У САРАЈЕВУ: Изнервирали НАТО алијансу - једним билбордом

У Равногорској улици у Источном Сарајеву, Република Српска, освануо је плакат са ћириличним натписом "Не у НАТО", где је слово "Т" стилизовано тако да представља "печурку" каква настаје након експлозије нуклеарне бомбе.
НАТО (Фото: Пиксабеј)

НАТО (Фото: Пиксабеј)

Улица у којој је постављен овај билборд води према међународној војној бази Бутмир у којој су смештене мисије НАТО-а и војних снага Европске уније (ЕУФОР "Алтеа") у БиХ.

Компанија која се бави оглашавањем на том подручју саопштила је за "Радио Слободна Европа" да билборд није постављен на званично закупно место, те да је реч о ''приватном билбоарду на приватној земљи'' који је, како кажу, поставио анонимни грађанин или група грађана.

Из локалних организација владајућег Савеза независних социјалдемократа, као и из опозиционих Српске демократске странке и Партије демократског прогреса казали су за РСЕ да ''немају ништа с тим'', а исто су казали и из удружења бораца и ратних војних инвалида из Источног Сарајева.

БиХ се налази у Акционом плану за чланство (МАП) у НАТО-у, што је наведено у Закону о одбрани БиХ као стратешки циљ, подсећа РСЕ.

Међутим, странке из Републике Српске последњих десетак година једногласно против чланства БиХ у тој војно-политичкој организацији и инсистирају на томе да о чланству у НАТО-у грађани треба да се изјасне на референдуму, док већина странака из Федерације БиХ подржава чланство.

Народна Скупштина Републике Српске је 2017. године донела декларацију о војној неутралности, сличну оној коју је десет година раније донела Република Србија.

Ово није први пут да су билборди с оваквом поруком постављени на подручју Републике Српске, напомиње РСЕ.

Напомиње да су постављани у прољеће, од марта до јуна, односно у периоду трајања НАТО агресије на СР Југославије 1999. године.

Плакати, али и леци с истим натписом постављани су и крајем августа и почетком септембра, односно у месецима кад је 1995. године трајала агресија НАТО-а против Војске Републике Српске.

Више о краху украјинске контра-офанзиве прочитајте ОВДЕ

Извор: Раша Тудеј

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА