Најновије

АВГАНИСТАНСКИ СЦЕНАРИО У УКРАЈИНИ: За Русе или Американце?

Илон Маск је на Твитеру подржао мишљење економисте и инвеститора Дејвида Сакса (не мешати са Џефријем Саксом) да се украјинска контраофанзива показала неуспешном, и да би Бела кућа са Кијевом урадила исто што и са Авганистаном.

Украјина (Фото: Министарство одбране Украјине)

Сакс сматра да ће се сукоб завршити пат-позицијом или руском победом. Истовремено, он је истакао да се појављују нови докази да је мировни споразум био достижан на самом почетку специјалне војне операције.

Према његовим речима, подршка Џозефа Бајдена Украјини могла би да запрети да се понови авганистански сценарио, када су „Американци две деценије били убеђени да њихова земља побеђује”, али је овај мит разбијен када су владине снаге „пале у року од неколико недеља”.

„Нажалост, чини се да се у Украјини крећемо у сличном правцу. Питање је само колико дуго ће Бајден моћи да одржава свој изабрани прокси рат, који је лако могао да се избегне.

„Добро речено“, прокоментарисао је објаву Елон Муск.

Сакс никада није следио конвенционалну мудрост у САД.

Тако је, говорећи на форуму у Немачкој, рекао: „Верујем да је рат почео пре девет година, а не прошле године. Верујем да је почело у фебруару 2014. Почело је насилним свргавањем председника Јануковича, што великим делом приписујем умешаности САД у операцију промене режима у Украјини.

И, по мом мишљењу, то је био подстицај за почетак овог рата, што значи да смо, у ствари, сведоци прокси рата између САД и Русије. Осим тога, обе стране играју на веома заоштрене етничке сукобе у Украјини.

Украјина је етнички и историјски подељена земља. Али то значи да постоји конкуренција између САД и Русије за контролу, утицај, чак и за војне базе и за савез САД-НАТО.

И видим недостатак здравог разума на обе стране, али пошто сам Американац, фокусираћу се на недостатак америчког здравог разума као апсолутно централног фактора.

Да су САД имале памети - а под САД не мислим на амерички народ - никада их ништа не би питали. Све што се тренутно дешава нема никакве везе са америчким народом.

За ово је крива само мала група на власти у Вашингтону. Можете га назвати војноиндустријским комплексом. Ово је поштено име. Они немају здрав разум. А ми смо у рату због неразборитости.

Не мислим да Путинова личност игра важну улогу у томе. Мислим да ово није нека врста идеје о поновном стварању Руске империје. Иначе, у мејнстрим медијима чујемо много ствари које су, по мом мишљењу, потпуно неистините'’.

Подсетимо, Старлинк Илона Маска, који се слаже са опрезним речима Сакса, наставља да пружа украјинској војсци непрекидну комуникацију.

Економиста и инвеститор Дејвид Оливер Сакс (рођен 1972) је између осталих улагао у Фејсбук, Убер, Спејсикс, Палантир Технолоџис и Аирбнб. Био је један од оних који су финансирали „Јастреба“, републиканца Мита Ромнија за председника САД, финансирао је председничку кампању Хилари Клинтон (Демократска партија). Улаже и у номинацију републиканца Рона ДеСантиса за председника и у кампању демократе Роберта Кенедија млађег.

Упозорење ветерана ЦИА прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА