Најновије

ГРЕНЕЛ: Од Срба сам чуо страшне ствари

Председник Српске листе Горан Ракић је након састанка бившег специјалног изасланика САД за дијалог из Трамове администрације Ричардом Гренелом изјавио да Срби на КиМ имају два греха, односно то што су Срби и то што желе да остану на својим огњиштима.
Гренел (Фото: Јутјуб)

Гренел (Фото: Јутјуб)

Он је такође навео кораке којим би се могла постићи деескалација на северу КиМ, и након чије имплементације би могли да се понове избори за градоначелнике четири општине са српском већином.

"Став српског народа је следећи: Да се специјалне јединице РОСУ повуку са севера КиМ, да се тај безбедносни вакуум простор попуни Еулекс полицијом и Кфором, да се сви неосновано и без доказа ухапшени и оптужени Срби пусте и амнестирају, како они који су били на барикадама, тако и они који су протествовали испред локалних општина", истакао је Ракић. 

Он је навео да је таква амнестија нешто што се примењује свугде у свету где су била кризна подручја.

"Следеће би било да сви лажни градоначелници поднесу оставку, након чега би могли да се одрже фер, демократски и слободни избори. И наравно, услов свих услова је формирање ЗСО. То су ствари око којих смо разговарали са господином Гренелом", додао је он.

Ракић је истакао да је Гренелу на питање о "греху" Срба одговорено да "ми имамо два греха - први је то што смо Срби, а други је то што желимо да останемо на овим просторима."

Бивши специјални изасланик САД за дијалог Ричард Гренел истакао је да је "фрустриран" одсуством међународне заједнице на северу КиМ.

"Дозволите да вам кажем зашто сам овде. Овде сам због ових 20 људи који су одвојили своје време да причају са мном о проблемима који се дешавају. Стварно сам фрустриран да овде немамо међународну заједницу. Зашто она није овде и не слуша о овим проблемима? Нећете то решити у Бриселу, решићете то овде. А нама је неопходно да међународна заједница дође овде и слуша", рекао је он.

Додаје да су ствари које је чуо од Срба на северу КиМ "јако забрињавајуће".

"Чуо сам јако забрињавајуће ствари, и верујем да, ако би међународна заједница дошла овде и слушала, пронашао би се пут напред. То је јако фрустрирајуће за неког ко више није у администрацији САД и гледа све споља, како се током протекле три године ситуација погоршава", оценио је Гренел.

Гренел је напоменуо да види "јасан пут напред и деескалацију. Треба учинити неке храбре потезе, али доћи овде и слушати српске лидере о свим једностраним Куртијевим потезима било је отрежњујуће. Међународна заједница је само пре неколико недеља била усредсређена на заустављање Куртија", рекао је Гренел и додо да је Куртију чак и влада САД поставила црвене линије. 

Прочитајте ОВДЕ више о саботажи Северног тока и новој истрази

Извор: Раша Тудеј 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА