Најновије

Пет душа са "Титана" вредније од 500 са мигрантског брода: У ком правцу иде овај Свет

Нестанак туристичке подморнице "Титан" која је по цени од 250.000 долара милионере спуштала до олупине Титаника предходних дана била је главна вест у свим светским медијима. О несрећи која се одиграла у Грчкој када се брод са 700 миграната преврнуо и када је настрадало најмање 500 особа, већином жена и деце, није било толико места на телевизијима и новинама, што је тужније акција спасавања преживелих била је много мањег обима него за пет особа са туристичке подморнице "Титан".

Парадоксално, док су на “Титану” пакистански милионери Шахзада Давуд и његов 19-годишњи син Сулејман, док је на броду који је потонуо у Грчкој било скоро 300 Пакистанаца. Према речима преживелих, због расизма кријумчара, већина Пакистанаца је била закључана у подпалубљу и бродолом је преживело само њих 12. У посебним просторијама биле су затворене жене и деца, како због претрпаности не би биле жртве сексуалног насиља током пута. 

Да ствар буде гора, пре потонућа је на броду је нестало пијаће воде па је 6 људи умрло од жеђи и скученог простора. На све то, грчка обалска стража је мигрански брод пратила од уторка али нису реаговали надајући се да брод иде за Италију. Иначе, ово је пракса медитеранских земаља да одлажу акције спасавања миграната како они не би ушли на њихову територију.

Другим речима, ЕУ је одбила да помогне мигрантском броду без пијаће воде који је лагано тонуо, умешали су се тек када је брод потонуо али ја за 500 путника било касно. Египатска кријумчарска група која се сматра одговорним за кријумчарење је ухапшена. Настрадали на броду своју карту “ка бољем животу” плаћали су “само” неколико стотина долара. По свему судећи акција спасавања није била укључена у цену.

Медији нису проценили да је вест од смрти најмање 500 људи, претежно жена и деце, важна колико вести о несталој подморници за милионере и томе колико је ко од путника на “Титану” имао новца и компанија. Не постоји списак путника “мигрантског брода” нити информација колико су били сиромашни.

Петорица страдалих са “Титана” су на сваки начин испали важнији од најмање 500 страдалих у Медитерану, у ком то правцу иде Свет.

"Непријатељ је бацио све снаге у напад на нашу одбрану и заузео прве ровове испод Орехова"

Извор: Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА