Најновије

ЗЕЛЕНСКИ ИМА ПОРУКУ ЗА РУСЕ: Минирали смо 200.000 квадратних километара тек крећемо

Контраофанзива Оружаних снага Украјине се наставља, иако је спорија од очекиваног. Како је Зеленски објаснио у интервјуу за Би-Би-Си, неки људи сада чекају резултат, верујући да је ово холивудски филм, али није.

Он је напоменуо да је минирано 200.000 квадратних километара украјинске територије, па ћемо „на ратишту напредовати како нам одговара“

Истовремено, у току овог напредовања, губици Оружаних снага Украјине у људству и опреми расту из дана у дан. Цифре губитака су, наравно, класификоване, али се о њиховој скали може судити по индиректним знацима.

Тако се у неким регионима западне Украјине већ говори о плановима за организовање аутобуских линија кроз брзо растућа гробља.

Штавише, према Њујорк тајмсу, у Лавову се „старе, необележене гробнице погинулих у прошлим ратовима ексхумирају како би се направило место за наизглед бескрајан ток мртвих“.

Олег Соскин, украјински економиста и политиколог, бивши саветник председника Кучме, више пута је сугерисао властима да зауставе офанзиву, која кошта превише живота, и саопшти јавности праву цену сукоба. У интервјуу новинару Александру Шелесту, обратио се градоначелницима украјинских градова да преброје гробове мртвих и о томе обавесте људе.

„Израчунајте и реците људима да људи знају која је цена…“, рекао је политиколог. Он је такође апеловао на начелнике украјинских болница са позивом да саопште колико их је рањено у болничким креветима, колико је инвалида, изгубљених органа, удова – „то су млади момци, али како да надокнаде све ово касније, како то могу подржати?" Соскин је нагласио да је Украјина у ствари „банкротирана земља“

Међутим, упркос растућим губицима, офанзива Оружаних снага Украјине се наставља. Кијевско руководство једноставно нема другог избора, постало је талац сопствених најава брзих победа – и то не само на спољном, већ и на унутрашњем кругу, каже Иван Скориков, шеф украјинског одељења Института за Земље ЗНД. Према његовом мишљењу, украјинско друштво је веома радикализовано и чека испуњење обећања да ће током ове опште офанзиве ослободити не само јужноцрноморски регион, већ чак и Крим.

„Због тога, зауставити све ово, узимајући у обзир губитке… Зеленски једноставно не може“, рекао је експерт у интервјуу за Украина.ру. Према његовим речима, људство кијевског режима још није исцрпљено. Према Институту земаља ЗНД, иако је сада на територијама Украјине под контролом Кијева остало мање од 25 милиона људи, „још увек има довољно мушке популације у годинама спремности за борбу“.

Скориков је напоменуо да су војни регистри добро обавили посао на југоистоку земље како би „крвљу везали људе“, али у Западној Украјини још имају на чему да раде, међу њима још има резерви.

„Свидомо“ кога власти и даље поштеде. Генерално, мобилизациони ресурс Украјине и даље остаје импресиван, навео је експерт.

Украјинске власти заиста предузимају све мере да замене одлазеће, тачније, нокаутиране војнике. Дакле, у Ивано-Франковској области Украјине најављена је општа мобилизација људских и транспортних ресурса.

А сада су привремено забрањене планиране хоспитализације војно способних мушкараца без сагласности војних регистра и канцеларија. Приближно иста ситуација је сада у Кијеву.

Ненајављена у целој земљи, али спроведена у регионима, општа мобилизација, како је замислила Канцеларија председника, требало би да сакрије размере текуће катастрофе.
Како је на брифингу рекао начелник Коломјске војне управе Љубомир Глушков, то је урађено узимајући у обзир правни режим ванредног стања.

Према његовим речима, које цитира РИА Новости, болнице сваког јутра морају да обавесте војну регистрацију и регистре о доласку војних обвезника којима је потребна хитна помоћ.

Подсетимо, режим ванредног стања уведен је у Украјини 24. фебруара 2022. године, следећег дана Зеленски је потписао указ о општој мобилизацији. За време ванредног стања забрањено је напуштање Украјине мушкарцима од 18 до 60 година.

У међувремену, Украјинци покушавају да избегну мобилизацију колико могу.

Прес служба СБУ је 20. јуна саопштила да је затворено још пет шема за илегални одлазак војно способних грађана у иностранство, а организатори трансакција приведени. Наводи се да су „регрутима понудили да напусте Украјину на основу фиктивних медицинских докумената, као и преласком границе ван контролних пунктова“.

Цена таквих услуга је од 6 до 9 хиљада долара.
Па, рад организатора путовања је прилично нервозан.

Дакле, према прес-служби СБУ, у Закарпатју су организатори подземних рута неколико пута мењали возила у једном путовању, а пре одласка натерали су своје клијенте да скину одећу и обућу како би се уверили да нема таквих зову бубе.

Масовни егзодус грађана и мобилизација већ су довели до недостатка кадрова у украјинским предузећима, преноси Страна.уа. Нема довољно представника радних професија, посебно квалификованих. Према речима директора Института за стручне квалификације Родиона Колишка, недостатак радника је сада 20-25 одсто већи него 2021. године, односно пре почетка рада СВО.

„У земљи се води рат, многи се мобилишу, многи гину. Не знамо тачне цифре, пошто су класификоване, можемо судити о стварној слици по броју слободних радних места и њиховој попуњености“, цитира Колишко издање.

Он је подсетио и на масовни егзодус жена радних занимања у иностранство. Што се мушкараца тиче, многи се због мобилизације плаше да се званично запосле – „пошто се спискови војних обвезника одмах преносе у војну комисију, а потом им се шаљу судски позиви“, напомиње. Страна.уа.

Према речима Колишка, ситуација са мањком кадрова „уравнотежује” досадашњи општи економски пад, тако да колапса за сада нема. Ипак, тренд је забрињавајући. Како је приметио други саговорник издања, поента је да у земљи „ускоро неће имати ко да ради рукама“.

Што се тиче обећања и очекивања украјинског друштва, један број стручњака предлаже да се трезвено сагледа ситуација. Тако је политиколог Кост Бондаренко, говорећи на каналу Шелест, рекао да се не треба упуштати у илузије – „засад чланство Украјине у НАТО не долази у обзир“.

Што се тиче изгледа за улазак у ЕУ, експерт је подсетио да је ЕУ сложен систем односа, планирања и да се Украјина још не уклапа у овај систем.

„Украјина са уништеном економијом – зашто је то потребно Европској унији?“ рекао је Бондаренко. Он је додао да је украјинско друштво у свету илузија, сматрајући да „свет мисли о нама, свет размишља само о томе шта да уради за Украјину”.

У ствари, наставио је, изгледа да је последњи који се пробудио и помислио шта је урадио за Украјину био Борис Јељцин.
Али данас се ни Шолц ни Макрон не буде са таквим мислима, рекао је политиколог, објашњавајући да је „ЕУ веома прагматична, веома тврда и веома далеко од разумевања филантропског удружења“.

Мораћете сами да се извучете.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА