Најновије

БЕЗБЕДЊАЦИ НА НОГАМА: У Москви уведен режим противтерористичке операције

У Москви и Московској области уведен је режим противтерористичке операције (ПТО), саопштио је Национални антитерористички комитет (НАК). Прецизира се да је режим објављен да спречи могуће терористичке нападе.

ФСБ (Фото: РИА Новости)

Градоначелник града Сергеј Собјањин рекао је да су масовни догађаји отказани у Москви због увођења режима ПТО. Градоначелник је истакао да кретање градом није отежано, све службе града раде пуним плућима. Собјањин је захвалио становницима Москве и гостима престонице на разумевању и смиреном односу према ономе што се дешава.

Шта је режим ПТО?

Противтерористичка операција (ПТО) је посебан правни режим који се уводи у одређеним регионима земље. Користи се у ванредним ситуацијама када је немогуће зауставити терористе на друге начине. Концепт ПТО је наведен у руском савезном закону Н35 "О борби против тероризма", усвојеном 2006.

Први правни основ за увођење ПТО био је закон „О борби против тероризма“ из 1998. године. На територијама где је успостављен посебан режим користи се војна техника, наоружање и специјална опрема. Режим ПТО се сматра завршеним ако се терористичка активност заустави, а локално становништво буде ван опасности.

Која ограничења предвиђа режим ПТО?

На територијама са уведеним режимом ПТО могу се примењивати следеће рестриктивне мере - уопштено и посебно:

1. Принудно пресељење грађана. Најважнија од свих мера под режимом ПТО: људи се исељавају из својих домова и шаљу у места привременог боравка до краја операције. Могуће је и померање возила.

2. Провера докумената. Органи за спровођење закона могу да провере документа која доказују идентитет појединаца. У недостатку ових докумената, лице се води у полицијску управу или друге надлежне органе ради идентификације.

3. Јачање заштите јавног реда. Безбедност се појачава у објектима који су под заштитом државе, обезбеђујуе виталну делатност становништва и функционисање саобраћаја, као и оних који имају посебну материјалну, историјску, научну, уметничку или културну вредност.

4. Контрола телефонских разговора. У зони са режимом ПТО контролишу се телефонски разговори и друге информације које се преносе телекомуникационим каналима. Поред тога, органи реда траже информације о околностима терористичких напада и онима који стоје иза њих путем дигиталних канала комуникације и поште.

5. Коришћење личних аутомобила грађана. Режим ПТО дозвољава коришћење возила појединаца и организација (осим институција страних држава и међународних организација) за допремање људи у болнице, као и за праћење осумњичених за терористички напад.

6. Обустављање опасних индустрија. Обуставља се рад опасних индустрија и организација које користе експлозивне, радиоактивне, хемијске и биолошки опасне материје.

7. Ограничење комуникационих услуга. У зони ПТО планирано је обустављање пружања комуникационих услуга, као и ограничавање коришћења мрежа и средстава комуникације.

Поред тога, у зони ПТО уведен је полицијски час, ограничава се слободно кретање цивила, забрањена је продаја оружја, експлозива и муниције, а врши се претрес грађана и њихових аутомобила.

О почетку грађанског рата у Русији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА