Најновије

ЦЕО ПУТИНОВ ГОВОР: Овакав ударац је задат Русији 1917. године (ВИДЕО)

Цео говор руског председника у вези са оружаном побуном Вагнерове групе преносимо интегрално.

Владимир Путин (Фото: РИА Новости)

„Апелујем на грађане Русије, на припаднике оружаних снага, органа за спровођење закона и специјалних служби, на борце и команданте који се сада боре на својим борбеним положајима, одбијају непријатељске нападе, чинећи то херојски – знам, данас сам поново разговарао са командантима свих праваца Апелујем и на оне који су преваром или претњом увучени у злочиначку авантуру, који су гурнути на пут тешког злочина – оружане побуне.

Русија данас води тешку борбу за своју будућност, одбијајући агресију неонациста и њихових господара. Практично цела војна, економска и информациона машина Запада је усмерена против нас. Боримо се за живот и безбедност нашег народа, за наш суверенитет и независност. За право да будемо и останемо Русија, држава са хиљадугодишњом историјом.

Ова битка, када се одлучује о судбини нашег народа, захтева уједињење свих снага, јединство, консолидацију и одговорност. Када све што нас слаби мора бити одбачено, свака свађа коју наши спољни непријатељи могу и искористе да нас поткопају изнутра.

И стога, акције које цепају наше јединство су, у ствари, отпадништво од нашег народа, од наших сабораца који се сада боре на фронту. Ово је ударац ножем у леђа нашој земљи и нашем народу.

Такав је био ударац који је задат Русији 1917. године, када је земља водила Први светски рат. Али победа јој је украдена. Интриге, препуцавања, политиканство иза леђа војске и народа претвориле су се у највећи шок, уништење војске и распад државе, губитак огромних територија. Као резултат, трагедија грађанског рата.

Руси су убијали Русе, браћа браћу, и свакојаке политичке авантуристе и стране силе, које су земљу делиле, распарчале, себично профитирале.

Нећемо дозволити да се ово понови. Заштитићемо и наш народ и нашу државност од сваке претње. Укључујући и од унутрашње издаје.

А оно са чиме се суочавамо је управо издаја. Претеране амбиције и лични интереси довели су до издаје. Да издају своју земљу, свој народ и ствар за коју су се, раме уз раме са осталим нашим јединицама и подјединицама, борили и гинули борци и команданти Вагнерове групе.

Хероји који су ослободили Соледар и Артјомовск, градове и места Донбаса, борили су се и дали своје животе за Новорусију, за јединство руског света. Њихово име и славу издали су и они који покушавају да организују побуну, гурајући земљу ка анархији и братоубиству. Ка поразу и, на крају, и капитулацији.

Понављам, свака унутрашња превирања су смртоносна претња нашој државности, нама као нацији. Ово је удар на Русију, на наш народ. А наше акције да заштитимо отаџбину од такве претње биће тешке. Сви они који су смишљено кренули на пут издаје, који су припремали оружану побуну, кренули на пут уцена и терористичких метода, доживеће неминовну казну, одговараће и пред законом и пред нашим народом.

Оружане снаге и друге владини органи добили су потребна наређења, а додатне антитерористичке мере се сада уводе у Москви, Московској области и низу других региона. Биће предузете и одлучне акције за стабилизацију ситуације у Ростову на Дону. Остаје тешко, у ствари, блокиран је рад цивилне и војне администрације.

Као председник Русије и врховни командант, као грађанин Русије, учинићу све да одбраним земљу, да заштитим уставни поредак, животе, безбедност и слободу грађана.

Онај ко је организовао и припремао војну побуну, ко је дигао оружје на своје саборце, издао је Русију. И он ће за то одговарати. И позивам оне који се увлаче у овај злочин да не направе фаталну и трагичну, јединствену грешку, да направе једини прави избор – да престану да учествују у кривичним делима.

Верујем да ћемо сачувати и одбранити оно што нам је драго и свето, а заједно са нашом Отаџбином превазићи ћемо сва искушења, постати још јачи”, рекао је Путин.

Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА