Најновије

Емил Влајки: Запад преко Пригожина настоји срушити Путина

Коначно је Запад, након низа безуспјешних покушаја да уздрма Путинову власт, успио наћи озбиљног играча у лику Пригожина и његове групе Вагнер  састављену од затвореника којима је обећано помиловање уколико се одлуче борити у руским војним операцијама.

Пише: Емил Влајки

Најновији успјех Вагнерове групе у освајању Бахмута, донио је овој војној формацији плаћеника која је склопила уговор са руском регуларном војском, значајан ауторитет и драгоцјено борбено искуство.

Када је Запад успио регрутирати Пригожина, сазнат ће се. Сигурно му је обећао подржати га у освајању власти у Русији.И тако је Пригожин са 25 000 бораца, кренуо, из Украјине у Русију, у поход на власт. Наводно, руске регуларне јединице су из хеликоптера убиле више десетина његових војника, па је он одлучио да уништи „злочиначки и корумпирани“ руски војни систем и да преузме власт за добробит руског народа.

“Сада улазимо у Ростов. Постројбе Министарства обране, односно војни обвезници који су били бачени да нам блокирају цесту, повукли су се у страну", рекао је Пригожин. Додао је да су његове јединице у овом тренутку "на свим мјестима прешле државну границу".

“Граничари су изашли у сусрет и загрлили наше борце”, рекао је.

"Уништит ћемо све што нам се нађе на путу", рекао је Пригожин.

"Спремни смо умријети, свих нас 25.000", рекао је Пригожин у новој аудио поруци на Телеграму. 

"Зато што гинемо за домовину, гинемо за руски народ којег се мора ослободити од оних који бомбардирају цивилно становништво". 

Војно особље Ростова добило је наредбу да подигне војне зракоплове како би осигурали сигурност..

Главна управа руског Министарства за изванредне ситуације за Ростовску област изјавила је да није послала информације о увођењу полицијског сата у регији, али је гувернер Васиљ Голубев позвао је грађане да остану код куће ако је то могуће.

Успут, Пригожин је објави низ лажи о руској вањској политици и о садашњој ситуацији на фронту. По њему, Украјинци су били мирољубиви, нису имали лоше намјере према руском становништву у Донбасу (источни дио Украјине недавно придружен Руској Федерацији) те да се руска војска налази у расулу након садашње украјинске контраофанзиве.

Какви нацисти, какав Мајдан, какво спаљивање живих Руса у њиховим домовима, каква забрана употребе руског језика, какво вишегодишње гранатирање Донбаса гдје погинуло петнаест хиљада Руса!

Јевгениј Пригожин је данас довео у питање руско оправдање за инвазију на Украјину, при чему је опет критизирао војни врх и оптужио га за обману руског друштва. Пригожин је у 30-минутној видеоснимци објављеној на Телеграму негирао тврдње Москве да је Кијев у вељачи 2022. планирао покренути офензиву на територије под руском контролом у источној Украјини, пише The Gurdian.

"Министарство обране покушава обманути јавност и предсједника и лансирати причу да је дошло до сулуде разине агресије с украјинске стране и да су нас хтјели напасти заједно с цијелим НАТО-ом. Специјална војна операција је почела из сасвим других разлога", рекао је шеф Wагнера и додао да је руско водство могло избјећи рат путем преговора с украјинским предсједником Володимиром Зеленским.


ПЕРСПЕКТИВА. Уколико Пригожинови војници се не распу, Русија је у великом проблему, и то ако успију ући у град Ростов на Дону, јужна Русија близу Азовског мора, који има више од милијун становника. Регуларним руским трупама би било тешко да га поново заузму. Ова ситуација неће срушити Путина, али ће му нашкодити. Тако је то када се упошљавају криминалци да се боре за правду. Поткупљиви су и тко више понуди њему служе, и спремни на издају.

Зачуђује Путинов обавјештајни систем, ФСБ, који није могао да предвиди једну такву једноставну ствар. Било је логично да ће Вагнерова група кад-тад постати инструмент Запада, јер он може понудити највише – ЧИТАВУ РУСИЈУ.

Руска обавјештајна служба ФСБ позвала је јутрос,  у суботу борце плаћеничке скупине Wagner да одбију извршити "злочиначке и издајничке" наредбе свог шефа.

(Текст је написан и објављен пре обраћања Владимира Путина у вези са овом темом)

Више текстова Емила Влајкија прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА