Најновије

Американци били спремни да блокирају трансфер новца из Републике Српске

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је Република Српска испунила своје обавезе на Бечкој берзи шест дана пре рока да би спречила Американце који су били спремни да наложе коресподентним банкама да не трансферишу новац и тиме доведу Српску у питање.

Република Српска (Фото: Влада РС)

- Измирили смо то, али требате да приметите да смо одмах два дана након тога уплатили све плате и све редовне обавезе које Српска има - рекао је Додик новинарима у Модричи и навео да ће пензије и даље бити исплаћиване у року или пре рока.

Он је додао они који су претходно изјављивали да Српска неће моћи измирити своје обавеза сада ћуте.

- Република Српска измирује све своје обавезе, све плате су редовне, пензије редовне, социјална давања редовна - рекао је је Додик, додајући да Српска дели судбину глобалне економије.

Председник Републике је рекао да Српска данас има највећу стопу покривености увоза извозом на нивоу од 83 одсто.

- То никада није било забележено од када се књижи Република Српска као појам и као држано територијална целина. Ми имамо највећу икада исплаћену просечну плату 630 евра. То је била мисаона именица пре пет година - нагласио је Додик.

Он је додао да је свестан да постоје људи који тешко живе и којима је потребно помоћи али да има и створених успјеха као што је почетак изградње Хидроелектране Горњи хоризонти која кошта 222 милиона евра, као и аранжмани везани за ауто-путеве.

- Република Српска иде, по оној народној `пси лају каравани пролазе`, тако Српска иде својим путем, пролази, а они који ће наставити да лају они ће опет наћи изговор, па ћете за пар месеци опет слушати причу 'пропали, немају'. Имамо, боримо се против глобалне пошасти која покушава да спречи Републику Српску - рекао је Додик.

Он је додао да су Американци са банкарима из Републике Српске били заказали састанак како би на њих утицали да спрече коресподенцију.

- Али ми смо прије петка све то завршили, тако да нису они најпаменија ствар на свету, бар што се тиче нас - рекао је Додик.

Додик је истакао да Српска јесте отишла на слободно тржиште, али да то раде и друге земље као што су Србија, Хрватска, Пољска и друге.

Он је додао да су Сједињене Америчке Државе тренутно најзадуженија земља и да њихов дуг износи 32 хиљаде милијарди.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА