Најновије

ДВЕРИ ТРАЖЕ НОВУ СПОЉНУ ПОЛИТИКУ: У документу посебно део о ЕУ!

БЕОГРАД - Српски покрет Двери је објавио документ којим предлаже нову, како кажу, Стратегију спољне политике, јер у свету долази и дошло је већ до великих геополитичких промена.
Обрадовић (Фото: Јутјуб)

Обрадовић (Фото: Јутјуб)

Двери су покрет који је познат по својој русофилској ноти и као покрет који се оштро противи ЕУ интеграцијама, неретко иступајући против тзв. “западних вредности”.

“У тренутку када нити једна политичка организација у нашој земљи, као ни сама држава Србија, нема развијену нову спољно-политичку стратегију, прилагођену геополитичким променама у свету, Српски покрет Двери излази у јавност са нацртом нове спољне политике Србије који може послужити као основа за дијалог на ову тему.”, каже се у саопштењу овог покрета.

У документу Стратегија спољне политике који је објављен на њиховом сајту, један део је посебно посвећен Европској Унији за коју се каже да је “геополитичка реалност у суседству Републике Србије”.

ЕУ представља тренутну геополитичку реалност у суседству Републике Србије. Зато је потребно редефинисати односе између Републике Србије и Европске Уније и поставити их на реалне основе, поручују Двери.

Имајући у виду неуспех уласка Србије у Европску Унију, потребно је задржати начелну отвореност према могућностима сарадње у оквиру Европског економског простора у складу са декларисаним принципима нове спољне политике и третирања Србије као равноправног међународног субјекта, наводи се у документу.

Србија треба да буде најбољи сусед Европској унији, уз сарадњу на свим пољима на равноправним основама и у обостраном интересу, тврди овај покрет.

Покрет Двери истиче да овај документ и цела стратегија треба да буду предмет дијалога свих друштвених и политичких фактора, јер је консензус неопходан.

Документ садржи, поред ЕУ, и друга поглавља посвећена Русији, Кини, Републици Српској, питању очувања Космета, односа са дијаспором, итд.

Уопштено речено, промена стратегије спољне политике Србије би у сваком случају подразумевала промену актуелне стратегије ЕУ интеграција. Покрет Двери позива на опште национално дизање свести о потреби промене стратегије, тј. њеног прилагођавања и усклађивања са кључним глобалним променама и геополитичким трендовима.

Прочитајте ОВДЕ шта је Вучић открио о деловању Турске на Космету

Извор: Правда.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА