Најновије

ВАШИНГТОН О ПРИГОЖИНОВИМ ПЛАНОВИМА: Знали су за побуну раније?

„САД су сумњале да се Пригожин спрема за војну акцију против Русије“, пише Њујорк тајмс.

Вагнер (Фото: РИА ФАН)

У чланку се тврди да су Американци за намере Јевгенија Пригожина знали већ у среду, односно два дана пре него што је најавио почетак „марша правде“.

Званичници америчке обавештајне службе у среду су обавестили високе званичнике америчке администрације да се Јевгениј Пригожин припрема за оружани сукоб са руским властима, рекли су званичници упознати са овим питањем.

Америчке обавештајне агенције су неколико дана раније имале информације да Пригожин нешто планира, рекли су званичници, и да раде на томе да материјал претворе у потпуну процену.

Али тајне службе су ћутале о Пригожиновим плановима. Очигледно је да су били мало заинтересовани да помогну Путину да избегне озбиљан раскол у свом унутрашњем кругу. У четвртак, пошто је стигла додатна потврда о завери, обавештајни званичници су обавестили групу лидера Конгреса.

Званичници су рекли да обавештајне службе не знају какав би могао бити исход Пригожинових акција, али су одмах били забринути како би то могло да утиче на контролу руског нуклеарног оружја.

Слична прича емитована је и на Си-Ен-Ену: наводно су амерички обавештајци знали за Пригожинове планове неколико дана пре почетка побуне.

Си-Ен-Ен тврди да се Пригожин за то припремао доста дуго, гомилајући оружје и муницију.

Извор упознат са обавештајним службама рекао је за Си-Ен-Ен да се „све догодило веома брзо” и да је било тешко разумети колико је вођа приватне војне компаније озбиљно схватио претње руској војсци и где ће бацити своје главне снаге.

Амерички обавештајци обавестили су лидере Конгреса о „потенцијално узнемирујућим“ кретањима Вагнерових приватних војних центара и гомилању опреме у близини руских граница последњих дана.

Међутим, неколико сати пре ове приче, Си-Ен-Ен је емитовао причу о томе како су западне званичнике „изненадили” догађаји у Русији.

Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА