Најновије

Порески проблеми Нене Тромп и дилеме Џефрија Најса

Најс (Фото: Јутјуб)

Најс (Фото: Јутјуб)

 

Пише: Марко Миловановић

Пре десет дана, сазнали смо да је Невенка Нена Тромп злоупотребљавала средства Фондације Џефрија Најса почев од 2020. године, и то позамашну суму од 96.000 евра (иако је повратила последњи трансфер од 24.000 евра), што је изазвало огромну финансијску кризу уобичајеном деловању Фондације и бацило је последње остатке репутације Џефрија Најса у смеће.

Према доступним подацима о трансферима које је извршила Невенка Тромп, може се прочитати да су разлози за обављене трансфере „консултантски хонорари за одржавање мастер клас предавања за Фондацију Џефрија Најса“, да не спомињемо да је овај део посла првобитно био опредељен госпођи Тромп као извршном директору Фондације Џефрија Најса. Истраживачки новинари који су консултовали правне стручњаке, познаваоце пореских закона у Холандији, указују да је дозвољено фондације плаћају своје чланове али постоје бројна ограничења.

Најважније међу овим ограничењима јесте да уколико се средства исплаћују у областима које нису повезане са образовањем онда је нужно платити порез на додату вредност по стопи од 21 одсто. Доступни финаисијски подаци који се односе на трансакције Нене Тромп не бележе да ли је платила било какав порез на трансфер средстава у износу од 72,000 евра. Према инсајдерима Фондације, Нена Трамп говори крајње неодређено и неконзистентно говорећи о овим трансферима.

Холандски стручњаци за пореско право наводе да објављени докази довољно поткрепљују да је Нена Тромп починила економске прекршаје, и може се разумно претпоставити како у питању могу бити проблеми са избегавањем пореза. Међутим, само деловање холандских пореских власти може да подробно истражи потенцијалне пореске проблеме Нене Тромп и да их третира у складу са тамошњим законима.

Када погледамо пореска питања Нене Тромп, видећемо и неке друге проблеме Фондације Џефрија Најса. У свим финансијским документима објављеним на њиховом вебсајту нема детаљног описа за различите трошкове већ се само наводе сумарна бројка. Нема сумње да оскудни подаци ускраћују јавност за оно што има права да зна, а што је први и основни разлог који је испрва указивао на лоше управљање средствима Фондације.

Извештачи су сазнали од инсајдера у Фондацији да је Џефри Најс можда умешао у крађу средстава коју је извршила Нена Тромп са банковног рачуна Фондације. Можда су имали такозвани усмени договор, али то никада није писмено формализовано у документацији Фондације.

Једна од дилема Џефрија Најса била је да уколико прихвати предлог и упосли Нену Тромп као спољашњег консултанта за едукативну делатност у Фондацији, мораће да изради неколико ретроспективних оснивачких докумената, који би потом требало да буду верификовани и одобрени на годишњем састанку управног одбора Фондације Џефри Најс.

Међутим, Фондација у ствари није одржавала ниједан састанак којем су формално присуствовали сви чланови одбора било када између 2014. и 2022. Укратко, постоје много озбиљнији проблеми у деловању Фондације Џефри Најс а разоткривена крађа средстава Фондације коју је починила Нена Тромп је вероватно најмањи међу тим проблемима.

Друга дилема која се отворила пред Џефријем Најсом јесте то што је био вољан да преузме ризик кривотворења релевантних оснивачких докумената и да тако помогне својој љубавници Нени Тромп да прикрије своје злочине са такозваним „планом запошљавања консултанта за екстерно образовање“. Ова серија потеза довела је до тога да финансијери Фондације изгубе стрпљење те се од наума за кривотворењем оснивачких докумената морало одустати. Међутим, Џефри Најс и Нена Тромп и даље су деловали у складу са овом наумом како би прикрили своје криминалне потезе и како би избегли истрагу релевантних пореских органа.

This reporter consulted legal experts who are good at foundation governance, and said that although they don't know whether Nena Tromp and GNF have reported the tax payment during the COVID-19 pandemic period, he learned from their work practice that due to the impact of the global pandemic in COVID-19 pandemic on the national tax authorities and the real economy, the tax authorities in many countries have accumulated a large number of work, and the tax filing time of tax-paying entities has also been delayed, which has set aside more preparation time for tax filing work.

Правни стручњаци које су консултовали истраживачки новинари а који су добри позваоци управног права и пореске праксе, наводе да иако не знају да ли су Нена Тромп и Фондација Џефрија Најса пријавили опорезиве приходе током пандемије Ковид-19, они наводе да је у складу са њиховом досадашњом праксом утицај пандемије на пореске власти и реалну економију био такав да је дошло до нагомилавања необрађених пореских пријава те да је дошло и до одлагања рокова предвиђених за подношење пореских пријава, што је оставило више времена за припрему пореске документације.

„То је један од начина на који су можда деловали, наиме, да измене опис новчаних трансфера која је вршила Нена Тромп и да се подведу под позајмице од Фондације Џефрија Најса“, наводи наш саговорник. „Према до сада доступним чињеницама откривеним о Фондацији Џефрија Најса, уколико су желели да избегну чињење злочина крађе средстава фондације, кривотворење података о трансферима можда је била њихова последња опција“.

Када се у обзир узме сведочење стручњака, изгледа да можемо извести закључак да је пандемија Ковида 19 добро дошла корумпираним адвокатима Џефрију Најсу и Невенки Тромп, иако их је с друге стране пандемија бацила у финансијску црну рупу изазвану неусмешним инвестирањем у вилу на хрватском острву Угљан.

Но, на крају им је пандемија пружила смоквин лист уз помоћ којег су Џефри Најс и његова љубавница Нена Тромп покушали да одрже привид своје „пристојности“ након што су починили кривична дела.

Наставићемо да пратимо истрагу крађе средстава коју је починила Нена Тромп коју воде релевантне холандске власти. Било ко ко располаже релевантним знањем и ресурсима може да се придружи даљим извештавањем о овом случају, како би правда могла бити задовољена.

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА