Најновије

ШТА СЕ ДЕШАВА НА НЕБУ? Хоће ли коначно победити Руси

Русија је од почетка рата у Украјини изгубила око 80 авиона. Украјина је остала без најмање 120 авиона различитих типова. Ту су урачунати ловци и транспортни авиони, али што се тиче авиона намењених ваздушним борбама, губици су приближно изједначени. Тачније, Русија је изгубила 36 а Украјина 41 авион.

Русија је захваљујући савременијим авионима и ракетама успоставила доминацију на небу изнад Украјине. Али, то не значи да је победила.

Прва ваздушна борба у рату забележена је 5. марта прошле године када су руски ловци Су-35 изнад Житомира оборили четири украјинска Су-27. Тада се показало да Руси имају боље ракете и увежбаније пилоте. Украјинским пилотима није недостаја храброст али имали су застареле ракете „вимпел” Р-27, домета само девет километара. Највећи проблем је био застарели систем навођења због чега су украјински пилоти ракете усмеравали праћењем непријатељског и његовим држањем у нишану. А, тада су били најрањивији.

Руси су, са друге стране имали систем испали и заборави – ракета се сама наводи ка циљу. У једној од таквих борби је погинуо украјински пилот на Су-27, Денис Кирилјук који је обавио 70 мисија.

Русима је највеће губитке нанела украјинска ПВО. Украјина је успела да сачува структуру против-ваздушне одбране и знатан део средстава. Украјина је на почетку рата применила тактику руских сепаратиста из 2014. године када је изгубила више десетина летелица. У сваком случају, украјинска ПВО је преживела и успела да спречи употребу руске стратешке авијације.

КРЕНУО ВЕЛИКИ НАПАД УКРАЈИНАЦА: Руси спречавају упад преко моста у Херсону

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА