Најновије

ГРУПА СЕНАТОРА ПИСАЛА БАЈДЕНУ: Размотрити подршку Приштини

Група сенатора упутила је писмо америчком председнику Џозефу Бајдену, у вези са тзв. Kосовом, у којем су га позвали да изврши дипломатски притисак, како би се окончала тренутна криза, наставио дијалог и спровођење Охридског споразума, те констатовали да на напоре САД за деескалацију кризе, Kосово није узвратило, због чега су спремни да размотре досадашњу подршку Приштини.

Конгрес САД (Фото: Pixabay)

„Подржавамо предлог Европске уније Србији и '’Kосову'’, који укључује: повлачење градоначелника из општинских зграда на северу Kосова, обуставу полицијских операција у близини општинских зграда са прекидом протеста, расписивање нових избора уз залагање за учешц́е Срба и повратак дијалогу о спровођењу Охридског споразума, што укључује и Заједницу општина са српском већином на северу Kосова“, поручили су у писму сенатори Џин Шахин, Kрис ван Холен, Пит Рикетс, Kристофер Марфи, Бен Kардин, Том Тилис, Питер Велч и Ричард Дарбин.

Такође, позвали су Бајдена и да одложи све продаје војне опреме, као и продубљивање билатералне сарадње у области безбедности са обе стране.

„Захтевамо да администрација достави извештај Сенату САД у којем се потврђује да обе владе примењују сву уздржаност како би избегле било какве непотребне радње које подривају безбедност америчких снага у саставу Kфора. Такође смо спремни да ревидирамо средства помоћи на годишњем нивоу, која се издвајају за обе земље, по потреби“, стоји у писму.

Указују да САД већ дуго играју конструктивну улогу у региону и да је и њихова жеља да се тај ангажман настави, али да односи морају бити изграђени на доброј вољи, сарадњи и заједничким вредностима.

„Недавну епизоду тензија не видимо као привремену у билатералним односима; видимо ово као одлучујући моменат у путањи односа САД са обе земље. Ако основни градивни блокови односа нису узвраћени, позивамо вас да размотрите даље кораке да ограничите те односе са ове две земље“, апеловали су сенатори.

Они су навели да Бајдену пишу како би изразили искрену забринутост због погоршања ситуације на северу Kосова, где је, кажу, недавно дошло до насиља Срба над снагама НАТО-а, односно Kфора, када је, према наводима, повређено скоро 40 припадника мировних снага.

„Од тих напада, узнемирени смо донетим одлукама и косовске и српске владе које настављају да ескалирају уместо да деескалирају тензије. Посебно смо забринути за континуирану безбедност и добробит скоро 600 припадника америчког контигента Kфора. Ценимо дипломатске напоре САД за деескалацију кризе, али на ове напоре посебно Kосово није узвратило. Kао последица, спремни смо да размотримо промену подршке Kонгреса“, поручили су сенатори.

Подсетили су да САД имају дугу историју у региону Западног Балкана, те да су били поносни што су САД играле улогу у независности Kосова 2008, али и што су предузеле конкретне кораке за изградњу односа са Србијом.

„Постоји двострука посвећеност одржавању снажног лидерства САД у региону, али и обезбеђивање могућности да наш дипломатски капитал може бити ефикасан у решавању отворених питања између обе земље“, навели су у писму.

Написали су и да су „запрепашћени“ недавним акцијама које су предузеле владе Србије и Kосова, које су угрозиле изгледе за нормализацију, доношењем провокативних одлука које прете да поткопају изгледе за унапређење билатералних односа.

То додају, укључује и недавно хапшења тројице косовских полицајаца од стране српских власти 14. јуна, одлуку Срба на Kосову да одбију да учествују на локалним општинским изборима, као и акције косовске владе за приступ општинским зградама кроз насилни улазак, напомињући да је све то резултирало драматичном ескалацијом тензија и насиљем које сада угрожава крхки мир у региону.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА