Најновије

НЕМА ТРАДИЦИОНАЛНОГ ВИДОВДАНСКОГ ОКУПЉАЊА НА ГАЗИМЕСТАНУ: И данас протест Срба на северу КиМ

Због кризе и ризика по безбедност, на северу Космета без традиционалног окупљање Срба за Видовдан на Газиместану. Скуп у порти манастира Грачаница. Срби настављају мирне протесте. Превозници са српским таблицама и даље чекају на административним прелазима.

Север КиМ (Фото: Јутјуб)

Прошло је месец дана од насилног упада приштинских специјалаца у зграде општина у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку.

Тројици тзв. косовских специјалаца, ухапшеним у централној Србији, укинут је притвор након што је Виши суд у Краљеву потврдио оптужницу против њих и они су јуче на аднинистративном прелазу Мердаре предати приштинским властима и браниће се са слободе.

Срби настављају мирне протесте. Превозници са српским таблицама и даље чекају на административним прелазима.

Нови избори на северу Косова и Метохије су једини пут за решење тренутне кризе, поручио је високи представник ЕУ Жозеп Борељ и додао да ће ЕУ предузети нове политичке и финансијске мјере, ако не дође до смиривања ситуације.

Група америчких сенатора упутила је писмо предсједнику Џозефу Бајдену у којем га позивају да изврши дипломатски притисак како би се окончала тренутна криза на КиМ и наставио дијалог. Истичу да Приштина није одговорила на напоре САД да деескалирају ситуацију, због чега ће, како је наведено, Конгрес размотрити досадашњу подршку Приштини и Београду.

Због кризе и ризика по безбедност на северу Косова и Метохије, неће бити традиционалног окупљање Срба за Видовдан на Газиместану, већ у порти манастира Грачаница. Из Епархије рашко-призренске кажу да српски народ на КиМ тренутно живи у безбедоносној неизвесности и потпуном осећају одсуства основих права и слобода - посебно након најновије серије хапшења и злостављања ухапшених Срба.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА