Најновије

ГОРУЋЕ НАЈАВЕ: Спрема се битка свих битака

Иако се протеклих дана, највећим делом активности Русија фокусирала на унутрашње проблеме и Вагнеровце са шефом Јевегенијем Пригожином, западни обавештајни подаци казују како Русиja у тајности, највеће напоре заправо улаже у ојачавање одбрамбених положаја на Криму и Запорожју .

Јер, још од објаве низа важних Пентагонових докумената у последњој „афери цурења” јасно је да заправо украјинска контраофанзива, неће бити фокусирана на минорне помаке од 500 –600 метара на фронту и одбијање руских снага.

Украјина намерава да много озбиљније крене према Азовском мору односно граду Меритопољу и Бердијанску, луке на Азовском мору, чиме би направили клин, разбили руске снаге, које су на том подручју и затвориле копнену везу Русије са Кримом”. То би, према једној од анализа ISW–a, Института за проучавање рата био „стварно преломни тренутак рата у Украјини”. Наравно, питање је да ли уопште постоје снаге и логистика за такав удар, било кад и поред нагомилавања ратне технике које шаље западна алијанса и читав Нато.

Овог тренутка војни аналитичари упућују многе анализе да ситуације на терену иду у потпуно другом правцу и наводно приоритету за руске снаге. Украјинске снаге рачунају на руску „заузетост” унутрашњим проблемима и осигуравањем ситуације након одласка шефа Вагнера у егзил у Белорусију код Александра Лукашенка и да би тежиште својих будућих удара могле преместити на друго место.

КРЕЋЕ ВЕЛИКА ЧИСТКА У РУСИЈИ? Нестао генерал Армагедон?

У анализи ISW-а коју је објавио амерички магазин Њузвик изнешено је становште како руске снаге у Украјини изводе нападе на седам фронтова, па је природно очекивати да украјински контраудар дође на једној од тих тачака, како преовладава мишљење у јавности.

ISW истиче да руске снаге изводе офанзивне операције моментално периодично запараво на пет борбених фронтова у Купианску, Луганску, на осовини Авдијевка-Доњецк и на петој осовини – западном Доњецку / источном Запорожју. Истовремено, те снаге фокусирају своје напоре на два фронта – источно од Запорожја и западно од Херсона.

Занимљиво је да офанзивне активности Русија тренутно фокусира, како тврде западни обавештајни подаци, базирани добрим делом на прецизним сателитским снимцима, показују како Руси највеће напоре улажу у ојачавање одбрамбених положаја на Криму и Запорожју.

Анализа сателитских снимака, коју су извршили западни војни стручњаци, показује да су руски положаји највише концентрисани у близини линија фронта у југоисточном региону Запорожја, на истоку и преко уског појаса земље који повезује полуострво Крим са остатком Украјине. Већина војних стручњака очекује да ће главни удар, ако до њега уопште дође украјинске контраофанзиве бити на југу, иако су најтеже борбе последњих месеци биле концентрисане на истоку, стоји у опсежној анализи овог института стања на ратишту.

Да је Крим могућа „мета” планиране украјинске контраофанзиве сматрају многи стручњаци који прате ситуацију, појашњавајући да би у таквим хипотетичким новонасталим околностима сценаријо повратка целокупне територије за Украјину постао, како тврде, „реалан и могућ”.

„ Крим је сигурно циљ свих циљева украјинске политике и Володимира Зеленског па и читаве украјинске власти. Сматрају да је то крајња прича којом би рат требало да заврши, ослобађањем целокупне територије. Међутим, Крим је сигурно пуно већи залогај него Донбас и зато је велика прича око тога да би на јужном делу фронта, а то је баш од Херсона према Азовском мору требала заправо да се деси према аналитичарима „мајка свих битака овог рата”, појашњава амерички магазин.

Украјински планови, постали су познати јавности након цурења Пентагонових докумената из којих се може видети да оно што читавој ситуацији даје додатну драматику јесте чињеница да је Русија упозната са украјинским плановима.

„То и Руси знају и итекако се тамо спремају и припремају, а повремене вести да Украјинци прелазе Дњепар и да снаге прелазе на другу страну реке показују да заправо Украјинци озбиљно размишљају да направе офанзиву и пробој баш на том правцу”.

Руси ће Крим бранити свим раположивим средствима, у то не треба нико да сумња, јер је тај део Украјине још од 2014. године, и у свести обичног Руса „део Русије”.„Доњецк и Херсон, не означавају толику повезаност, као део Русије, али Крим је нешто што Руси сматрају својим. Јер, тамо је седиште црноморске флоте и Руси ће учинити све да га „не изгубе”. Они су тамо уложили велика средства и то сматрају својим делом”, појашњава Њузвик.

Према појединим познаваоцима Крим би лако могао постати „монета за поткусуривање”. Подсећају да су пре само неколико месеци Украјинци, разматрајући услове под којима би могли преговарати о примирју, рекли како су „о статусу Крима спремни да разговарају следећих 20 година”.

Могло би се рећи, да су Украјинци можда чак и спремни да калкулишу Кримом. Иако читаво време од почетка специјалне операције говоре „ослободићемо читаву Украјину па и Крим”. То је заправо ситуација у којој ће Крим сигурно играти важну улогу. Руси се тамо укопавају, они су се јако добро утаборили, изградили су војне фортификације, тако да ће ту бити не „јако тешко”, већ скоро и немогуће за било кога да победи руску војску сматрају позаваоци.

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА