Најновије

КРЕЋЕ ВЕЛИКА ЧИСТКА У РУСИЈИ? Нестао генерал Армагедон?

Спрема ли се велика чистка?

Када су медији пренели да су неки високи руски генерали знали да Пригожин спрема побуну, један од њих, најважнији, је нестао.

Реч је о бившем главнокомандујућем руских оружаних снага у „социјалној војној операцији у Украјини, генералу Сергеју Суровикину, познатом и као генерал Армагедон. Једна од теорија која кружи је да је приведен због завере. да свргне министра одбране Сергеја Шојгуа.

Суровикин (56) је други најважнији командант руских оружаних снага.

Познато је да има везе са „вођом пуча” Јевгенијем Пригожином, командантом Вагнерове плаћеничке војске.

Амерички обавештајни извори рекли су да је високи руски генерал унапред знао за Пригожинове планове да се побуни против Шојгуа и шефа оружаних снага генерала Валерија Герасимова због неуспеха рата против Украјине, пренео је Њујорк тајмс.

Сумња се да је у питању управо Суровикин, командант познат по својој непромишљености и бруталности.

Сада руски проратни Телеграм канал Рибар каже да Суровикин „није виђен од суботе“ и да је чистка у току. Канал, повезан са војском, навео је: "Где се налази 'Генерал Армагедон' није поуздано познато. Постоји верзија да се он испитује."

Канал је рекао да, иако је Герасимов формално задржао своју титулу, „више није био укључен у доношење одлука о питањима (у рату)“.

„Специјалном војном операцијом сада командује командант Ваздушно-десантних снага Михаил Теплински“, наводи канал Рибар.

Суровикин је у октобру стављен на чело руских ратних напора, да би га Путин у јануару лишио одговорности - а ипак је остао као заменик Герасимова.

Пре свог наводног нестанка, Суровикин је у суботу упутио очајнички апел Вагнеровим борцима да одустану од противљења војном врху и врате се у своје базе „пре него што буде прекасно”.

„Наређујем вам да престанете“, рекао је на снимку док се види како држи оружје у руци. Открио је да му је наређено да се врати у Москву са прве линије фронта.

Сада се чини да је то можда било због сумње да је знао за "пуч" и да га је можда подржавао.

Он је тада јавно рекао: „Не можемо играти на руку непријатељу у овом тешком времену за нашу земљу. Пре него што буде касно, потребно је послушати наређење народно изабраног председника Руске Федерације.

Он наводно није виђен откако је снимио ову поруку.

„Вагнерова оружана побуна постала је изговор за велике чистке у редовима руских оружаних снага и тест лојалности министарства“, каже Рибар.

РУСИ ГАЂАЛИ ХОТЕЛ ПУН АМЕРИЧКИХ СПЕЦИЈАЛАЦА: Једна ракета у Краматорску их све побила

Извор: Б92.нет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА