Најновије

ГДЕ ЈЕ ''ГЕНЕРАЛ АРМАГЕДОН''? Да ли је Суровикин ухапшен или су то само гласине?

Неки руски медији тврде да је генерал армије Сергеј Суровикин ухапшен и да се налази у затвору ради испитивања.

Сергеј Суровикин (Фото: РИА Новости)

„Тамо, прича са њим није била „ОК“ за власт. Не могу ништа више да кажем“, прокоментарисао је разлог хапшења један од извора портала The Moscow Times.

„У контексту Пригожина. Очигледно је он [Суровикин] изабрао страну [Пригожина током побуне] и они су га зграбили за јаја“, рекао је други извор.

На питање где је генерал сада, одговорио је: „Ову информацију не коментаришемо ни интерним каналима'’.

Гласине о хапшењу Суровикина претходно је објавио војни блогер Владимир Романов. Према његовим речима, генерал је ухапшен 25. јуна, дан после побуне Вагнерове групе на челу са Јевгенијем Пригожином.

Према извору The Moscow Times-а, није сасвим јасно да ли је Суровикин био свестан Пригожинове побуне.

„Није се понашао баш покорно када је добио задатак да прочита текст пред камером и среди, био је превише храбар према руководству“, рекао је извор. Због тога би се, према његовим речима, могао стећи утисак да је Суровикин део „Пригожинове коалиције“.

Генерал „Армагедон”, носилац највишег генералског чина у руској војсци, генерал армије, који се прославио ракетним нападима на енергетске објекте у Украјини, Суровикин је нестао одмах након побуне, пише Гардијан. Он „три дана не ступа у контакт са породицом“, пише Алексеј Венедиктов, бивши главни и одговорни уредник Еха Москве.

Суровикин је унапред знао за Пригожинове планове да покрене оружану побуну против руског војног врха, раније је објавио Њујорк тајмс, позивајући се на америчке званичнике упознате са обавештајним подацима.

Они кажу да сада покушавају да открију да ли је Суровикин помогао у планирању нереда који су се претворили у марш на Москву и који су постали најозбиљнија претња власти председника Владимира Путина за његове 23 године на власти.

Пример бирократског делиријума и инертности система

Подршка Вагнеровој групи је постала  лакмус тест којим се бичују Оружане снаге Руске федерације. Суровикин није виђен од суботе, не зна се поуздано где се налази „генерал Армагедон'’, постоји верзија да је на испитивању, тврди блог Архангел спецназа.

Како се наводи у тексту, стварно руковођење током специјалне војне операције врши командант Ваздушно-десантних снага Михаил Теплински. Валериј Герасимов формално задржава место начелника Генералштаба, али нема никакве везе са решавањем питања СВО.

Али ова чишћења се не тичу само руководства - дотакла су и обичне војнике и официре. Ево шта пишу о пилотима који су одбили да ударе на мешовите конвоје са Вагнеровом групом и цивилима: „Сада су суочени са кривичним гоњењем. Постоје извештаји о граничарима који нису отворили ватру из пешадијског оружја на конвој са стотинама комада опреме'’.

„Овакви случајеви су пример бирократског делиријума и инертности система. У условима СВО и губитка и авиона и летачког особља, способни пилоти су злата вредни - своју корисност на фронтовима могу доказати и речју и делом. Граничари су, према војним бирократама, требали да одлуче да изврше самоубиство.

Без обзира на то како ће Генералштаб бити очишћен, у неким случајевима је сасвим могуће показати флексибилност и показати адекватност'’, закључује се у објави на блогу.

Огласио се заменик Суровикина

Према сазнањима портала Рускаја Весна, хапшење се није догодило, али су у току истражне радње у руском војном врху, у којима се истражује је имао блиске везе са Јевгенијем Пригожином, а истражитељи испитују њихово могуће учешће у побуни.

„Процедура је сасвим разумљива, ово није нека врста масовног активирања машине репресије'’, пише портал.

Суровикиновог заменика, генерал-пуковника Андреја Јудина, нико никада није притворио, упркос гласинама да је био у Лефортову.

„На одмору сам, код куће“, рекао је Јудин медијима и додао да нема информација о томе где се Суровикин налази.

Истовремено, током дана, портпарол Кремља Дмитриј Песков је наводе да је Суровикин наводно могао да зна за предстојећу побуну назвао спекулацијама и трачевима.

Зашто Кијев неће добити Гвоздену куполу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА