Најновије

Лавров: Чекам свог старог друга Ивицу Дачића да дође у Москву, нека бира датум

Русија подржава српски народ и његову позицију у одбрани Резолуције 1244, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на брифингу одговарајући на питање РТ Балкан.

Надам се да ће Срби да одоле свим притисцима Запада и да ће Заједница српских општина бити формирана, како је обећано пре десет година.

Велика златна милијарда диктира свима своја правила и то до најситнијих детаља, до тога с ким ће одређена земља имати пријатељске односе и с ким ће шта да потпише, нагласио је.

"Зато се надам да ће српски народ да одоли тренутној тешкој ситуацији. Запад покушава на све начине да поништи споразуме достигнуте још пре десет година о формирању ЗСО на Косову и Метохији, када су покушавали да организују заједницу на Северу Косова, где је већинско српско становништво, без представника Србије", истакао је.

Ми смо солидарни са српским народом и њиховом позицијом да бране Резолуцију 1244 УН, и бране све принципе договорене са међународном заједницом које су одобриле УН.

Лавров се осврнуо и на његову неуспешну посету Србији прошле године рекавши да га је Запад спречио да допутује у Београд тако што је земљама које се граниче са Србијом наредио да забране руским авионима да пролете.

"Нема разлога да се љутимо на пријатељске, српске власти", изјавио је Лавров, одговарајући на питање наше редакције."Чекам свог старог друга Ивицу Дачића да одабере датум који му одговара и да дође у Москву", казао је уз осмех.

У току су преговори око конкретног датума посете Москви, казао је и додао да није сигуран да ли ће Запад показати "ново нагло негодовање" и потрудити се да спречи Дачића да посети Москву.

То какву политику Запад води, према речима Лаврова, добро илуструје ситуација из септембра прошле године када су Русија и Србија у Њујорку, на Генералној скупштини, потписалe план консултација између спољнополитичких активности.

"Сетите се какву су хистерију испољили амерички и европски званичници. Питали су се како Србија може да потпише такав документ са Русијом", подсетио је Лавров.

"То се не лечи, то је опсесија сопственом величином. Опсесија непоправљиве уверености да су једини у праву", објаснио је.

Контакти између Русије и Србије се одвијају редовно, казао је.

"Поштујемо и српског председника и премијерку и министра дипломатије јер су увек отворени за контакте са нашом амбасадом, а увек нам је отворена могућност да разговарамо телефоном", казао је.

НИШТА ЈОШ НИЈЕ ГОТОВО: Нова побуна против Путина - има само два дана да реагује

Извор: Rt

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА