Најновије

СТИГАО ЖЕСТОК ОДГОВОР ВУЧИЋУ: Опозиција једногласно

Председник Србије Александар Вучић рекао је у последњем обраћању јавности да чека опозицију на разговорима. У писму кажу да ни овог пута нису добили никакав званичан позив, али да са Вучићем неће бити разговора док се не испуне сви захтеви протеста.

У четвртак увече јавности су се, како су најавили, обратили председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић. С тим што на овој адреси није било спектакуларних економских и политичких вести, како је било најављивано пре неколико дана. Осим ако спектакуларна вест није нова рунда "хеликоптерског новца" и подела новца грађанима Србије уочи најављених избора. Премијер није поднео оставку, Влада није распуштена, министар полиције Братислав Гашић није смењен, а Вучић је поновио да ће бити избора, али се не зна када.

„Као председник републике сачекаћу их на разговорима, да се не деси да нисмо хтели. Упутићу их да је то једини могући начин. Упутићу их да је то једини могући начин да доведу до промена које толико желе. Неће бити прелазне владе, јер прелазна влада захтева моју одлуку, а ја такву одлуку никада нећу донети. По том питању нема разговора и преговора. Неће бити прелазне владе, не зато што је то неки политички хир... То је уништавање Србије, уништавање Србије“, рекао је Вучић.

Он је навео и да ћемо имати ванредне изборе, само је питање месеца када ће бити одржани.

„Тензије у друштву се увек решавају изборима, неки су стварали те тензије чак и не зато што су имали политичке захтеве, већ зато што су имали захтеве појединих тајкуна да остваре своје интересе... Ниједан од захтева се не тиче положаја деце, наставника и било ког друштвених група, осим политичара и њихових тајкуна. То се види кроз сваки захтев. Дошли смо до захтева да се Братислав Гашић разреши. Премијер не жели да га смени под принудом“, рекао је Вучић.

У таквим околностима опозиција не види разлог да разговара са председником.

Ми нисмо ни хијене ни лешинари
Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас каже за Нову да неће ићи на разговоре са Вучићем.

И лидер Демократске странке Зоран Лутовац.

„Вучић је позвао хијене и лешинаре на разговор. Пошто нисам ни хијена ни лешинар, нећу ићи на тај разговор”, рекао је Лутовац.

Исте поруке стижу и из Народне странке.

„Нема разговора са Вучићем, захтеви протеста „Србија против насиља“ су врло јасни и нема преговора о безбедности деце, безбедности грађана и нормализацији друштва. Његови покушаји да подмити грађане да одустану од својих захтева неће успети, јер је свима јасно да је ово само још један покушај манипулације како би се избегао од одговорности и покушао да одбрани своје медије који су фабрике мржње, агресије, неморала и насиља“, каже он.за лист „Нова“ потпредседник Народне странке Мирослав Алексић.

Исто кажу и Зелено-леви фронт, Не давимо Београд, али и странка Заједно.

Копредседница ове странке Биљана Стојковић каже да Вучићев позив опозицији заправо не постоји.

„Као и све што ради, ово је превара и медијска манипулација. Неко ко се озбиљно бави дијалогом морао би да разуме како се дијалог одвија и како се на њега позива – уз поштовање саговорника и жељу да чује његове аргументе. Код Вучића не налазимо ни једно ни друго, а то врло добро разумеју и његови посланици, који демонстрирају исту бахатост и неспремност да слушају у скупштини. У том смислу, свака идеја о разговору изгледа немогућа“, каже Стојковић и додаје:

„Разговор може бити само о томе како ће Вучић испунити захтеве грађанских протеста, када ће то учинити и како ће испунити задовољење основних демократских и цивилизацијских вредности у једном друштву. Ако очекује трговину грађанским потраживањима, не мора ни да нас зове”.

Стандардно фолирање медија

Када су у питању десничарске странке, ситуација је идентична. Лидер Двери Бошко Обрадовић каже да је Вучићев позив обично медијска фолија и да се на њега неће одазвати.

„Не верујем да ће ико из опозиције одговарати на Вучићеве лажне позиве на дијалог. Они су лажни јер никада никоме није стигао званичан позив, нити је позната тема тих разговора. Обично је то медијско ометање. Истовремено, Вучић је изгубио сваки кредибилитет да буде модератор разговора власти и опозиције, јер му се више не верује и нико неће да иде на њега да би то онда даље маркетиншки злоупотребио. С обзиром на то да више није председник странке, он заиста не може да има везе са дијалогом власти и опозиције“, каже Обрадовић за Нову.

Он сматра да тај дијалог треба да се води у Народној скупштини у оквиру којег треба да се договори када и које изборе ћемо имати у наредних годину дана и како формирати прелазну владу која ће до тада водити државу.

„Прелазна влада је предмет договора власти и опозиције, могу је чинити потпуно нестраначки људи у које сви имају поверења, или представници власти и опозиције који се међусобно контролишу тако да постоји нема злоупотребе медија, бирачког списка, запослених у јавном сектору и јавних ресурса у изборној кампањи. Прелазна влада свакако не би дозволила било какву куповину гласова државним и народним новцем, на шта је председник Републике синоћ у више наврата наговестио кршење Устава. А онда на слободним изборима грађани одлучују ко ће наставити да води државу, без притисака и уцена са било које стране“, закључује Обрадовић.

Посланик Новог ДСС-а Предраг Марсенић каже за Нову да је став ове странке да са Вучићем нема разговора.

„За нас је он изгубио легитимитет као председник оног тренутка када је прихватио немачко-француски план, прекршио Устав и практично признао независност Косова и Метохије. Он за нас практично више није председник Србије“, каже Марсенић и додаје да Нови ДСС верује да су избори једино решење за ову кризу.

„Али ти избори морају бити фер и поштени, а прво се морају испунити сви захтеви протеста „Србија против насиља“.

На питање да ли иде на протесте, одговара потврдно.

„Да, мислим да сам био само једном. Скоро сви ми из странке идемо на протесте, чак смо их позивали преко мрежа. Народ је са пуним оправдањем изашао на улице“, закључује Марсенић.

СМРДИ НА СВЕТСКИ СУКОБ: НАТО трупе улазе у Украјину ускоро?

Извор: Нова.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА