Најновије

МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА О КОСОВУ: Ко се то боји "великих тема" и мешања Русије!?

ПРИШТИНА - Аљбин Курти, приштински "премијер", како преносе приштински медији, изјавио је да не би подржао међународну конференцију о Косову, те да је потребно ствари решити кроз постигнуте договоре у Бриселу.
Курти (Фото: Јутјуб)

Курти (Фото: Јутјуб)

Међународна конференција о Косову је нешто чега се Курти и његови спонзори са Запада очигледно веома плаше, а постоји неколико разлога за то.

Прво је отварање “великих питања” као што је поштовање међународног права, Повеље УН-а, што је терен на којем би Приштина сигурно изгубила, али и сама дискусија на ову тему на некој великој међународној конференцији би оставила трајне последице по шиптарску страну, посебно у условима када је “територијални интегритет гарантован УН-ом” главни адут Запада поводом украјинског питања.

Следећи разлог је стављање у фокус факта да неколико чланица Европске Уније не признаје Косово, што је још једна “велика тема” коју Курти никако не жели нити сме да чује.

Посебно би било интересантно учешће, на овој међународној конференцији о Косову, мађарског лидера, Виктора Орбана, лидера земље која је у одређеном тренутку признала “независност Косова”, али која већ дуже време, као савезник Србије, у ЕУ институцијама и где год се пита, блокира све иницијативе везане за фејк-државу.

Такође, снажан разлог избегавања међународне конференције о Косову за Приштину је и то што би се у једном веома “гласном и јасном” формату излистало свих 28 земаља које су повукле признање Косова и које би вероватно иступиле на одређени начин на самој конференцији или у јавности током трајања конференције, а то би бацило велико светло на тужан факт да Косово за све ове последње године “активног отпризнавања” није добило ниједно ново признање.

Такође, један од разлога шиптарског страха од међународне конференције је и стављање у фокус више стотина инцидената и напада на Србе на Космету у протеклим годинама, где је просек скоро двесто напада годишње.

Највећи разлог Куртијевог страха би свакако било неминовно учешће Русије и Кине као велесила савезника Србије на овој конференцији. 

Учешће Русије и Кине би ову конференцију упутило у правцу расправе о значају и улози УН-а, генерално значаја међународног права и оквира за решавање косовског питања, односно, оне западне земље које спонзоришу Приштину би биле у општој паници због промашене улоге Европске Уније под чијим покровитељством се врше преговори без икаквих конкретних резултата и напретка.

Свакако страх од учешћа Русије на првом месту је највећи, посебно због “украјинских паралела”, како Куртија и његовог генга, тако и његових западних спонзора.

Све у свему, међународна конференција би оголила факт да за ових деценију и по шиптарска амбиција стварања државе је пропала, зато Куртију одговара да се бави “трицама и кучинама” под маском разних “бриселских договора”, да измишља и прави проблеме и кризне ситуације и тако парцијално да покушава уз помоћ својих шефова и бандита са Запада да изграђује и намеће своју фејк-државност.

Оно што је опасно је факт што и Курти и његови западни спонзори схватају да су у безизлазној ситуацији, а тада, знамо из пређашњих искустава, у немогућности да избегну “закон и ред” и да преваре логику, обично се одлучују за рат.

Мада, како стоје ствари, због пропасти коју пролази Запад због Украјине, Куртију је све јасније и да од рата не би било мање-више ништа, тако да му је можда боље да ипак поразмисли о “међународној конференцији о Косову”.

Прочитајте ОВДЕ ко су шефови Вагнера

Извор: Правда.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА