Најновије

КАКВА БРУТАЛНА ИЗДАЈА ПУТИНА: Ово је Ердоган тражио да прода Русију

Поред тога што је сада већ јасно да Турска шаље оружје Украјини, ту се мисли на "дронове Барјактере", издаја није тек тако дошла на ред.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да ће Анкара подржати чланство Шведске у НАТО ако Европска унија поново отвори преговоре Турске о чланству у ЕУ.

– Прво, отворимо пут Турској за улазак у ЕУ, а затим ћемо утрти пут за Шведску, као што смо урадили за Финску – рекао је Ердоган новинарима уочи годишњег самита НАТО-а у литванској престоници Виљнусу.

Преговори између Турске и ЕУ су у застоју већ неколико година.

Турска је поднела захтев за чланство у Европској економској заједници 1987. и Европској унији 1999. године, али преговори о приступању ЕУ, који су почели 2005. године, били су оптерећени бројним тешким проблемима и недостатком ентузијазма кључних земаља ЕУ.

Ердоган је данас поновио да турско зелено светло за улазак Шведске у атлантску алијансу зависи „од постизања тачака садржаних у трипартитном споразуму” потписаном прошле године на самиту НАТО-а у Мадриду између Турске, Шведске и Финске.

Председник Турске и шведски премијер Улф Кристерсон састаће се данас на завршним преговорима о чланству Шведске у НАТО, уочи самита Алијансе у главном граду Литваније.

Састанак, који је организовао генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, требало би, како се нада, да омогући укидање вета Турске који блокира улазак Шведске у Северноатлантски савез од маја 2022. године.

Турски председник блокира кандидатуру Шведске, оптужујући Стокхолм да пружа уточиште турским опозиционарима и курдским активистима из покрета које Анкара сматра „терористичким“.

Уз Мађарску, Турска је једина од 31 земље НАТО која још није ратификовала чланство Шведске. Мађарска је рекла да ће дати сагласност ако то учини Турска.

ЕРДОГАН ОПЕТ ИЗНЕНАДИО ПУТИНА: Украјина производи турске Барјактаре

Извор: Курир.рс/Бета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА