Најновије

ОВО ЈЕ ДЕЈСТВО КАСЕТНИХ БОМБИ? Ево како делују када падну на тло - Украјинци кренули у тотални обрачун

Ван свих протеста.

Касетне бомбе су тип артиљеријске или авионске муниције која се користи у борбеним операцијама. Они се састоје од главне бомбе или контенера који садржи велики број мањих подбомби, познатих као субмуниција. Субмуниција се отпушта из главне бомбе у ваздуху и распршује се над великим подручјем.

Субмуниција у касетним бомбама може бити у различитим формама, као што су мали пројектили, гранате или мале бомбе. Ове мање подбомбе се проширују у ваздуху и покривају велико подручје на терену. Субмуниција може бити опремљена експлозивним или инцендијарним материјалом, што је чини опасном за пешадију, возила и инфраструктуру.

Касетне бомбе често представљају опасност за цивилно становништво јер неиспљене субмуниције могу да остану на терену и после завршетка борбених операција. Ове неиспљене субмуниције могу бити активиране случајним додиром или кретањем, што може изазвати ненамерну штету или повреде.

ТУРСКА ЕКСПРЕСНО ИЗДАЈЕ ПУТИНА: Ево шта су добили за преокрет спољне политике

Украјинска војска је, према вашој информацији, први пут искористила касетне бомбе. Њихова употреба може бити део стратегије да се сузи и одбрани подручје од напада, обезбеђујући препреку пешадији и оклопним возилима. Међутим, важно је нагласити да је употреба касетних бомби контроверзна јер може представљати ризик за цивиле и кршити међународно хуманитарно право, посебно ако се користе у насељеним подручјима.

ПОЧЕЛО ЈЕ ГРАНАТИРАЊЕ! Полетеле касетне бомбе на Русе

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА