Најновије

ПУКЛА БРУКА У ВИЉНУСУ: Зеленски на сав глас, а Столтенберг гура под тепих!

ВИЉНУС - Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је контроверзне изјаве Владимира Зеленског на НАТО самиту алијансе објаснио „тешком ситуацијом у Украјини и на фронту“.
Конференција Зеленског и Столтенберга (Фото: Скриншот)

Конференција Зеленског и Столтенберга (Фото: Скриншот)

Новинари су на завршној конференцији за новинаре после самита НАТО у Виљнусу питали генералног секретара како објашњава контрадикторне изјаве Зеленског, који је одлуке алијансе прво назвао „апсурдним“, а потом, након одржаних састанака са НАТО лидерима, „добрим одлукама“.

„Сви разумемо изузетно тешку ситуацију у Украјини“, рекао је он.

Столтенберг: Контра-офанзива у проблему

Генерални секретар НАТО је објаснио да се украјинска контра-офанзива суочава са потешкоћама.

„Због тога Украјина тражи више помоћи изнова и изнова и стога су савезници повећали снабдевање модернијим системима наоружања“, рекао је Столтенберг.

Он је такође поздравио чињеницу да је „Владимир Зеленски одобрио оснивање Савета НАТО-Украјина“.

Зеленски, који је у уторак увече стигао на самит у Виљнусу, првобитно је апсурдом назвао недостатак дефиниције временског оквира за позивање и чланство Украјине у НАТО.

Он је, међутим, већ у среду, у заједничким изјавама са лидерима земаља НАТО-а, донете одлуке назвао „добрим“.

Током сусрета са америчким председником, Џо Бајденом, Зеленском је упућена порука од стране Бајдена да му је “познато колико су Украјинци забринути и очајни због кашњења испоруке наоружања, али да САД чине све што је у њиховој моћи”. Значи, и од Америке само још једно “празно обећање” и “шаргарепица на штапу”, док је паралелно, како је потврдио један од кључних људи Кремља, Сергеј Наришкин, дошло до разговора са ЦИА о “почетку преговора о примирју” и да је истина да га је телефоном звао шеф ЦИА.

Раније су медији писали да је шеф ЦИА био у Кијеву, те да је успоставио комуникацију са Москвом. Сада је то Наришкин и званично потврдио.

Подсећамо, Зеленски је у неколико Твитер објава изразио разочарење НАТО самитом, назвавши алијансу “несигурном”, што је изазвало опречне реакције и по природи је помало “увредљиво” за алијансу која “пружа сигурност”.

Зеленски је рекао да је НАТО несигуран, а да је “несигурност слабост”, те да ће понаособ о томе да прича са лидерима НАТО земаља.

Хиљаде палих украјинских живота

Зеленски и украјински војни врх су у последњих две седмице вршили жестоке нападе на позиције руске армије са циљем да покажу НАТО алијанси да је Украјина довољно способна да се носи војно са Русијом, међутим, неког значајног успеха нема, сем што на одређеним линијама фронта неке тачке успеју да претворе у тзв. “сиве зоне”, али оне убрзо опет бивају повраћене под контролу армије РФ.

Зеленском је помак на ратишту испостављен као незванични услов за добијање позивнице за чланство у НАТО, али се испоставило да су то све само “дипломатске игре”, јер је јасно да није реално да земља која је у рату постаје чланица НАТО алијансе.

Појачаним борбеним дејствима број погинулих је вишеструко увећан, а губици Оружаних сила Украјине, према извештајима Министарства одбране РФ, дневно досежу и до 800 погинулих Украјинаца. Пар стотина ликвидираних украјинских војника је уобичајена динамика страдања, на дневном нивоу.

Без обзира на пропагандну кампању западних медија, јасно је да је резултат НАТО самита никакав и да западна алијанса показује немоћ, а Украјина бива све слабија о чему неупитно и најбоље сведочи јасно показан и манифестован очај и разочарење украјинског лидера.

Прочитајте ОВДЕ о “најтужнијој” слици са НАТО самита у Виљнусу

Извор: Правда.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА