Најновије

РУМУНИ СЕ БАШ ИГРАЈУ СА ВАТРОМ: Директно укључивање у рат против Русије може скупо да кошта

Авиони лете из Румуније.

Румунско ваздухопловство ће ускоро пребацити неколико авиона Ф-16 у базу Борче, где ће украјински пилоти бити обучени за управљање овим летелицама. „Ловачку коалицију”, коју су у мају најавили Британци и Холанђани, сада чини укупно 11 чланица НАТО-а. Украјинци очекују најмање 24 Ф-16. Обука почиње у августу.

Украјински пилоти, распоређени да лете на авионима Ф-16, почеће од августа одбројавање 150 сати лета који су им потребни за учешће у ваздушним борбама изнад Украјине.

Првих неколико авиона овог типа ускоро ће бити пребачено у румунску ваздушну базу Борчеа, где ће укупно 11 чланица НАТО-а започети убрзану обуку украјинских пилота за летење на авионима које су донирале ваздухопловне снаге Данске и Холандије.

Укупно четири европске земље могу прикупити 125 авиона Ф-16, не рачунајући норвешке авионе, који су конзервирани по доласку прве летелице пете генерације Ф-22 у ту земљу.

Власти у Кијеву су на почетку рата тражиле од Американаца између 24 и 36 авиона овог типа, али је Вашингтон био прилично резервисан према овим захтевима, страхујући да би испорука авиона Ф-16 представљала ескалацију у односима са Русијом. . Из сличних разлога раније су касниле испоруке „химара”, „патриота” и тенкова „абрамса”, па је ово оружје, на крају, ипак послато у Украјину.

Москва је оштро реаговала на најаве испоруке западних авиона Украјини, па је министар спољних послова Сергеј Лавров рекао да овакав развој ситуације представља „претњу у нуклеарној сфери“.

„Обавестили смо нуклеарне силе САД, Велике Британије и Француске да Русија не може занемарити чињеницу да су ове летелице способне да носе нуклеарно оружје. Наши војници током борбених дејстава неће анализирати да ли је свака конкретна летелица овог типа опремљена за носе нуклеарно оружје или не.Сама чињеница појављивања таквих летелица у Оружаним снагама Украјине сматраће се претњом са Запада у нуклеарној сфери“, рекао је Лавров.

Испоруком последњих десет „мигова 29” крајем априла Пољска је скоро исцрпила све залихе борбених авиона совјетског порекла, чиме би се ојачало украјинско ратно ваздухопловство. Украјинцима је до сада испоручен 41 авион МиГ 29, од којих је 28 пољских и 13 словачких.

„Мигови” из ове две земље испоручени су у различитим условима, па стручњаци сматрају да су само четири словачка авиона била способна за борбена дејства, док ће остали бити коришћени за резервне делове.

„Нема румунских авиона у процесу обуке“

Пошто су уклоњене политичке препреке за испоруку борбених авиона, НАТО је представио план обуке украјинских пилота, чији се долазак у Румунију ускоро очекује. Букурешт, истовремено, тврди да њихови авиони неће бити коришћени у обуци, већ ће за тај програм бити испоручени специјални авиони.

Те авионе ће донирати Данска и Холандија, док је произвођач, амерички Лоцкхеед Мартин, најавио брзе модификације летелице, које би украјинским пилотима омогућиле да пређу са Мигове 29 и Сухоја 27, којима су до сада летели. .

„Локид Мартин” је најавио и појачану техничку подршку и обуку копненог особља, како би украјинско ваздухопловство могло правилно да одржава нову летелицу.

Према америчким изворима, украјинским пилотима ће бити потребно око 150 сати налета на авионима Ф-16 да би могли да их ефикасно користе у операцијама. То практично значи да ће Украјинцима бити потребно око четири месеца да заврше основну обуку.

Овакву процену је изнело америчко ваздухопловство на основу вештина двојице украјинских пилота, који су претходно летели на „миговима“ и „сувим авионима“.

Њихова једина жеља је Ф-16

У суштини, Украјинци су од почетка рата тражили само један авион – амерички Ф-16 или авион тог типа који користе друге европске земље.

Портпарол украјинског ратног ваздухопловства Јуриј Игнат саопштио је у јануару да је одобрено финансирање за обуку пилота на тим летелицама, као и да је прва група авијатичара отишла у САД.

Саопштење украјинског званичника уследило је неколико дана након што је произвођач авиона Ф-16, америчка компанија Локид Мартин, саопштила да је спремна да повећа производњу ових летелица како би задовољила потребе које би могле да настану уколико земље чланице НАТО одлуче да користе авионе овог типа предају Украјинцима.

„Повећаћемо производњу авиона Ф-16 у Гринвилу како бисмо били спремни да попунимо капацитете земаља које одлуче да помогну у сукобу који је у току“, рекао је тада званичник Локид Мартина Френк Сент Џон, наводећи да та компанија није био укључен у преговоре о могућим испорукама борбених авиона Украјини.

Украјински званичници најавили су, истовремено, да ће упоредо са обуком за авионе Ф-16 почети и обука пилота из те земље за летење на другим западним авионима.

ЛЕТЕЛЕ "КЛИЗНЕ БОМБЕ" - Руси погодили велику касарну, од Украјинаца ништа није остало (ВИДЕО)

Извор: Ало.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА