Најновије

АМЕРИКАНЦИ БЕСНИ: Зеленски врло упитан али и цела украјинска војска

Амерички званичници су наводно забринути што Украјина не напредује довољно у својој толико хваљеној контраофанзиви, објавио је Вашингтон пост у уторак позивајући се на анонимне изворе.

Како се наводи, Вашингтон подстиче Кијев да се посвети одлучном продору, јер украјински команданти тек треба да примене офанзивну тактику великих размера коју су научили западни инструктори.

Неименовани амерички званичник објаснио је за Вашингтон пост да је Запад обучио украјинске снаге у интегрисаним офанзивним маневрима, као и да је обезбедио опрему за чишћење мина, и нагласио да је „најважније“ да су кијевске трупе брзо примениле те способности да пробију одбрану Русије.

Западни званичници су, како се извештава, критиковали украјинску војску због прихватања приступа заснованог на исцрпљивању са циљем да испаљује артиљерију и ракете на командне, транспортне и логистичке локације у позадини руских положаја уместо да користи операције „комбинованог наоружања“ западног типа које укључују маневре великих размера. укључујући тенкове, оклопна возила, пешадију, артиљерију и ваздушну снагу, наводи се у саопштењу.

Аналитичари Института за проучавање рата истакли су да су украјински команданти одлучили да прихвате више ниског профила који укључује групе од 15 до 50 војника како би сачували људство. Вашингтон пост је такође приметио да је Кијев до сада поставио само „четири од десетак обучених бригада у текућој кампањи“.

КЛАНИЦА КОД ДОЊЕЦКА - Руси унаказили украјинску војску бројеви језиви (БРОЈКЕ)

Покушаји Кијева да пробије руску одбрану до сада су наишли на „преовлађујућу артиљерију, противтенковске ракете, лутајућу муницију и ватру из хеликоптера“ који су изазвали значајне губитке. Екстензивна руска употреба беспилотних летелица такође је представљала изазов са којим се „ни америчке снаге – упркос свом борбеном искуству последњих деценија – нису суочиле у овим размерама“, наводи Пост.

КРЕЋЕ РУСКА ОФАНЗИВА: 100.000 војника наспрам Харкова - као за улазак у Авганистан

Стручњаци кажу да, иако би напредовање пешице вероватно смањило исцрпљивање украјинске војске, таква тактика би била много спорија и много мање је вероватно да ће пружити прилику за брзи продор.

Украјински званичници су, заузврат, одбацили захтеве својих западних колега да убрзају операцију и уместо тога су истакли потребу да се избегну непотребни губици и жалили се на недостатак ваздушне подршке.

Кијев је више пута молио своје западне присталице да својим снагама обезбеде борбене авионе Ф-16 америчких дизајна, тврдећи да ће они играти кључну улогу у супротстављању руској ваздушној моћи.

ПОКУШАЛИ ПОНОВО ЖЕСТОК НАПАД НА КРИМ: Напад групације могао бити кобан

Западни званичници су, међутим, наводно инсистирали да млазњаци неће „променити игру“, док је Русија одговорила рекавши да ће летелица бити уништена као и свака друга страна војна опрема у Украјини.

Извор: Рт.цом

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА