Најновије

Позлило студенту који штрајкује глађу испред Председништва, он одбио помоћ

Студенту нишког Правног факултета Димитрију Димићу, који је јуче почео штрајк глађу испред седишта председника Србије на Андрићевом венцу, током поподнева је позлило, због чега је интервенисала хитна помоћ.

Димић се, како је јуче изјавио, на штрајк глађу одлучио јер власт игнорише захтеве протеста „Србија против насиља“.

Студент из Ниша Димитрије Димић, који од јуче штрајкује глађу испред Председништва Републике Србије у Београду, каже да његова породица и пријатељи већ трпе притиске због тога и да добијају телефонске позиве са поруком: “Боље је да се склони”. И сам је прве вечери штрајка имао проблеме са полицијом и момцима у црним мајицама, па је, како тврди, због претњи морао да се склони на безбедно место.

Димитрије је, ипак, поново испред Председништва на Андрићевом венцу, наставља штрајк глађу и истиче да ће престати када председник Александар Вучић испуни захтеве протеста или ако буде у ситуацији да мора да не може да настави – ако заврши у болници. Планира да у 12 сати секретаријату Председништва преда молбу са захтевима.

Тренутно сам у 22. сату штрајка, испред Председништва се налазим и остаћу ту. Уморан сам, али одлучан. Имам подршку, око мене су се окупили људи, причамо, шалимо се, атмосфера је фантастична, као да није штрајк глађу – наводи студент нишког Правног факултета.

Већ током првог дана штрајка, у понедељак, настали су и први проблеми – Димитрије је око 19 сати поставио шатор поред ограде Председништва, али су му полицајци рекли да то не може и инсистирали да се помери.

Рекао сам да је то јавна површина, Пионирски парк, али они су инсистирали, па сам померио шатор иза споменика Надежди Петровић. Затим су дошли инспектори и рекли да се померим или ће ме патрола ухапсити после. Рекао сам да могу слободно да ме ухапсе и да ћу да спавам у станици ако треба – прича Димитрије за Јужне вести.

Према његовим речима, полиција је остала ту до 23 сата, а затим су на њихово место дошли људи обучени у црно. Димитрије каже да су његовом пријатељу и њему претили.

Око 23 сата престаје да ме обилази полиција, која је и сада ту, видим их. На њихово место долазе неки момци обучени у црно. Мало по мало, окружили су нас и почели да прилазе све ближе. Пријатељ ми је рекао да препознаје једног од њих, да зна ко је и шта ради и додао: “Овај није добар. Морамо овог тренутка да се померимо, није безбедно ни за тебе ни за мене да будемо овде” – објашњава Нишлија за Јужне вести.

Кренули су, како наводи, аутомобилом на неко безбедније место, а затим их је зауставила полиција и тестирала их на алкохол, дрогу, проверавала дубину пнеуматика и остало.

Притискају и мене и моје пријатеље и породицу, што ми најтеже пада. Зову их телефоном разни људи, шефови и говоре им да је боље да се склоним – каже Димитрије за Јужне вести.

Димитрије Димић најавио је штрајк глађу на протесту у Нишу 7. јула, када је поручио да не може више да трпи ситуацију у земљи “ни као човек, ни као грађанин, ни као поносан Србин”.

ШТА ЗАПАД ТО ПЛАНИРА 22. АВГУСТА? Стигао одговор - хапшење Путина значи рат

Извор: Србин.инфо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА