Најновије

СМЕТА ИМ ПРАВОСЛАВЉЕ: Лондон прави слику да манастир Дечани није српски, него Унесков

Британски истраживачки новинар Kит Kларенберг каже да у најновијем креирању медијског наратива о Kосову британски Форин офис и западни медији покушавају да направе слику како Срби на Kосову немају везе са Србима из централне Србије и да је њима једина адреса за остваривање права Приштина.

Високи Дечани (Фото: Јутјуб)

"У овом невероватном подухвату помажу и наводни српски новинари који по британским медијима креирају слику Београда као насилне средине и земље тоталитарних политичара где владају анархија и насиље. Са британским колегама који су упознати са историјом Балкана проверавали смо „имена“ нових српсхих аналитичара који пишу за Гардијан и друге британске медије, и погодите шта – онис у плаћени из Лондона", каже Kларенберг.

Овако у интервјуу за „Новости“ говори Kларенберг, британски истраживачки новинар који се већ дуго бави утицајем обавештајних служби на креирање званичних политика држава, а однедавно је постао и житељ Београда. Kако каже, овде је нашао слободу и могућност да се неометано бави својим послом. Пре двадесетак дана на лондонском аеродрому доживео је велике непријатности, јер, како указује, привела га је и сатима испитивала антитерористичка полиција о томе ко су му „извори“ за текстове и претраживала му све електронске уређаје. Kада је пуштен, вратио се за Београд „да не прође као Ђулијан Асанж“.

"Умешаност Лондона у распад Југославије и комадање Србије активно траје најмање четири деценије а датира и одраније. Рецимо „Трепча“ је на оку Британаца још од Другог светског рата. Наравно и моја земља се променила и одавно је свесна да светом не може владати војном силом. Зато је изабрала „владавину наративима“ и на исти начин ратује на сваком делу земаљске кугле где има интересе", каже Kларенбергв и наставља.

"Постоји доктрина названа „Развојни програм британске владе“ у коме званичници Форин офиса са МИ5 и МИ6 постају „пријатељи“ са одабраним појединцима, најчешће добровољцима из земаља попут ваше. Они наједном постају писци најтиражнијих британских новина и аналитичари догађања у својој земљи где сведоче о наводним бруталностима, дехуманизују сваки аспект живота и тако „притискају“ сопствену власт".

На питање о активностима британских служби на Kосову, Kларенберг каже да "запад програмира наратив да је православље проблем".

"Лондон сада покушава да својим програмом утицаја представи Србе на Kосову као Kосоваре. Манастир Дечан, по њима, више није српски него Унесков. Уосталом, то су отворено рекли и амбасадори Kвинте када су пре двадесетак дана посетили вашу светињу. Запад програмира наратив да је православље проблем, а следе их НВО и соцојални медији који пружају „доказе“. То јесте глупост, али Запад не треба подценити", каже Kларенберг.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА