Најновије

ОФАНЗИВА УКРАЈИНЕ СЛАБО КООРДИНИСАНА: Војни стручњак указао на слабости украјинске војске

Украјинска офанзива напредује споро, али константно, рекао је војни аналитичар Франц-Штефан Гади након обиласка фронта.

Он је тамо отпутовао заједно са још неколико војних аналитичара из више земаља.

У интервјуу за јавни сервис АРД, Франц-Штефан Гади, стручњак Института за стратешке студије у Лондону, овако је описао офанзиву Украјине:

"Полако али стално напредује, вероватно уз значајне губитке и карактерише је масивна употреба артиљерије. У првим данима, офанзива је још била у знаку напада механизованих јединица, дакле тенкова. То није довело до битног успеха. У међувремену су прешли на нападе пешадије, дакле, чета и водова."

"Координација је била слаба"

На новинарско питање шта су разлози за неуспехе у првој фази офанзиве, "погрешне тактичке одлуке или мањкава обука са новим оружаним систеимима?", Гади је одговорио да грешке треба тражити "на вишим нивоима", да је акција "била лоше планирана и организована", те да је "координација међу ударним јединицама" била слаба.

"У борби повезаних јединица, важна је синхронизација (...) као и симултана примена различитих војних метода", поручује Гади: "Артиљерија пуца, и под њеним окриљем пешадија избија напред. Пре тога су јој уклоњене мине с пута, а истовремено се активирају системи за противракетну одбрану који стварају заштиту од ваздушних напада. Истовремено се ометајућим предајницима ствара електромагнетна заштита".

Ако се то све ради брзо и симултано, то „повећава шансу да се постигне пробој и да се смање сопствени губици".

На питање новинара АРД: „Шта се уместо тога десило?", Гади је одговорио: „Често смо могли да чујемо да су се акције одвијале секвенцијално, дакле, једна после друге и то са великим временским размацима. Артиљерија је гађала руске положаје, делом је слабо погађала, и после тога би у неком тренутку уследио напад. Тако су Руси знали да ће уследити напад, могли су да се припреме за то и да у складу с тим помере своје јединице."

У великом делу интервјуа, Гади је даље варирао овај исказ о томе како акције појединих фактора треба координисати.

Обука није проблем

Ипак, разлог за слабо напредовање украјинске офанзиве, по његовом мишљењу, јесте и недостатак искуства и то у читавом свету – "са тако густо и дубоко уланчаним одбрамбеним системом као што је онај који су Руси етаблирали на југу и истоку Украјине. И пошто нема таквог искуства (у малој мери их, каже, имају Американци, "али они не могу све"), прва фаза украјинске офанзиве се одвијала по методи "покушаја и погрешака".

Но, његова оцена је да су сада "Украјинци извукли поуку".

"То значи да проблем није био у обуци на новим оружаним системима", хтео је тачно да зна новинар АРД, а одговор аналитичара Гадија је гласио: „Квалитет опреме и тренинга појединачних војника је био врло добар. То нам је више пута саопштено, и то смо могли и да видимо. Проблем пре ваља тражити у штапском школовању виших официра."

"Морате размислити о исходишту ствари", додао је Гади: „Украјинска војска се налази у рату високог интензитета против једне од најзначајних армија света, противника који је бројно врло надмоћан. Претрпела је енормне губитке и истовремено се налази усред стурктурне реформе".

"Она се пребацује на нове справе, оружане системе и платформе, мора да постави нове логистичке ланце, да све то добро интегрише и још и развије нове тактике које одговарају тој снази. То би сваку армију овог света довело пред изазове и приредило би јој сличне проблеме", рекао је Франц-Штефан Гади.

Морал украјинских јединица Гади описује као „у основи још увек врло добар. Ту и тамо се чују критике, али то је у природи ствари и дешава се у свакој војсци. Наш утисак је био да официри и војници умеју да процене одакле стижу проблеми, али да су и даље оптимисти и верују да је напредак могућ. Али, знају и да ће то вероватно трајати дуже него што се мислило и да ће се ова офанзива врло вероватно наставити и током јесени".

Руска страна: морал низак - одбрана одлична

Што се тиче руских снага, Гади сматра да је вероватноћа да ће оне колабирати врло мала, да је морал међу војницима на ниском нивоу: "Ми смо сада на фронту стално слушали анегдоте о појави колере, потхрањености, одбијању да се изврше наређења".

"Али, чињеница је", додао је овај аналитичар, "да се руске снаге жилаво бране и да држе своје позиције. То смо могли да видимо. И код Украјинаца постоји поштовање за ефикасност и вољу руске армије да све то издржи".

Новинар АРД је подсетио Гадија да се тренутно дискутује и о томе да ли „западни конвоји" треба да обезбеђују испоруке житарица преко Црног мора. Аналитичар је одговорио да би то „могло довести до директне конфронтације" између руске морнарице и земаља које би формирале те конвоје "и до губитака". "Због тога бих", каже "са таквим идејама био врло опрезан".

Руске снаге прешле реку Жеребец, узеле важне висове и улазе у Харковску област

Извор: DW

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА