Најновије

БИВШИ ПРЕДСТАВНИК ЕУ НА КОСОВУ: САД губе стрпљење с Приштином

Некадашњи специјални представник Европске уније на KиМ Питер Фејт изјавио је данас да Сједињене Америчке Државе губе стрпљење са Приштином, те да ће приштинске власти највише изгубити од изостанка напретка у дијалогу са Београдом.

Приштина (Фото: Јутјуб)

"Сједињене Државе губе стрпљење за Kосово јер не напредује довољно. Видим да САД имају критички однос према Влади Kосова, а то је без преседана. Чини се јасним да Бајденова администрација губи стрпљење са Kосовом", поручио је Фејт за приштинску "Теве 1".

Додао је да није видео тако критички однос Вашингтона према Приштини откако је Kосово прогласило једнострану независност 2008. године.
"Била би права трагедија за Kосово ако изгуби подршку Сједињених Држава", упозорио је Фејт.
Он је поручио да Приштина мора да схвати да се у Европи води жесток рат и да је то тренутно у фокусу.

"Зато морате имати на уму да ствари нису као пре и да не можете да рачунате на симпатије и подршку коју сте некада имали", навео је Фејт.
Он је додао да не мисли да САД и Европска унија подржавају председника Александра Вучића у овом процесу.

"Знам да није лако, али предлажем премијеру Kуртију да уложи више напора у дијалог са Србима на северу Kосова уместо да тамо шаље специјалне јединице", рекао је Фејт.

Он је истакао да је споразум из Охрида од великог значаја за Приштину јер би јој он, према његовим речима, отворио пут ка чланству у међународним организацијама.
"Штета је што не постоји политичка воља ни једне ни друге стране за даљи напредак, међутим мислим да ц́е Kосово више трпети последице. Ако странке озбиљно схвате договор постигнут у Охриду, онда би ствари кренуле напред и то би помогло Kосову да постане члан разних међународних организација, као и Уједињених нација", рекао је Фејт.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА