Најновије

НА ПОМОЛУ СВЕТСКИ РАТ? Шта је Сувалки коридор?

Они су били трн у оку Украјини у Бахмуту, а сада ће Вагнерова група постати главобоља за НАТО док крвожедне паравојне формације прете њеном источном крилу.

Пошто су се преселили у Белорусију након неуспелог пуча Јевгенија Пригожина, Путинови савезници се сада хвале да су плаћеници који желе да нападну Пољску.

КРЕЋУ У ОФАНЗИВУ! Руси направили пробој и ослободили територије

Војска Варшаве је далеко бројчано већа од Вагнера, тако да су претње маршом на пољску престоницу или велику војну базу углавном одбачене, али је забрињавајућа идеја да би могли да нападну уски појас земље познат као Коридор Сувалки.

Чак и мали напад на то подручје – у сендвичу између Пољске, Литваније и Калињинграда – могао би да изазове огромне проблеме за НАТО и потенцијално га увуче у Трећи светски рат.

Шта је Сувалки коридор?

Сувалки коридор - је 40 миља широк појас територије дуж пољско-литванске границе назван по највећем граду у региону.

Пољска и Литванија су се у прошлости бориле за контролу над регионом, али данас је део Пољске и једина је копнена граница између копнене Европе и балтичких држава.

Упркос свом стратешком значају, ово подручје је удаљено, кроз њега пролазе само једна железничка пруга и два главна аутопута - од којих је један једнотрачни.

Углавном се састоји од валовитих брда прекривених пољопривредним земљиштем, ретке шуме и неколико малих села.
То значи да је област тешко доступна за било коју војску која тамо није већ стационирана, а такође и да је тешко одбранити, са мало природног покрића или пригушних тачака.

ШТА СУ ТО РУСИ ПОГОДИЛИ? Кренули у жестоку офанзиву, Украјинци се не оглашавају (ВИДЕО)

Зашто би га Русија напала?

На Балтик се дуго гледало као на Ахилову пету НАТО-а – регион који би Путину било најлакше да нападне, а најтеже да одбрани алијансу.

Страхови од инвазије на Балтик су порасли откако је почео рат у Украјини, а ако би Путин то покушао, блокирање коридора Сувалки би вероватно био његов први потез.

Иако су хиљаде војника НАТО-а, укључујући британске трупе, тренутно распоређене на Балтику, оне су само замишљене као 'трипвире' снаге.

Њихова улога је да задрже сваку инвазијску силу док не стигне главна војска НАТО-а.

Руски успех на Балтику, дакле, зависи од тога да се обезбеди да војска никада не стигне – или стигне прекасно да би направила разлику.

Пресечење коридора у Сувалки знатно отежава допремање појачања из Пољске и Немачке - где су највеће базе НАТО - на Балтик.

Насупрот томе, руска појачања је много лакша за кретање стварањем копненог моста између Белорусије и Калињинграда – Путиновог јако милитаризованог копна Балтичког мора.

Москва то зна и верује се да је увежбала затварање коридора Сувалка са белоруским снагама током Западних ратних игара 2021.

Коридор Сувалки би био толико пресудан за сваки руски напад на Балтик да је успавано рурално подручје названо „најопаснијим местом на Земљи“.

Да ли је Вагнер озбиљна претња?

Иако су шансе за Вагнеров напад на регион мале, то је технички могуће — а то је управо она врста претње на коју су стручњаци упозоравали годинама.

Украјина сматра да је у Белорусији тренутно стационирано око 5.000 бораца Вагнера и да им је Русија у великој мери одузела тешко наоружање и тенкове.

Бројно их надмашују пољске, литванске и НАТО снаге, које броје више од 150.000 људи са тенковима, тешком артиљеријом, јуришним авионима и ратним бродовима.

Напад и задржавање коридора Сувалки би стога било готово немогуће.

Али као што је Бен Хоџис, бивши командант НАТО-а у Европи, сугерисао још 2018. године, то не би нужно био циљ.

Уместо да нападне и заузме јаз, генерал-потпуковник Хоџис је упозорио да би Русија могла да распореди „уверљиво порицане наоружане плаћенике“ попут Вагнера да би извршила „ограничене или привремене упаде“.

Ако би Вагнер започео обрачун у тој области – попут партизана који се боре у руској области Белгород – онда би то границу учинило много тежим за коришћење.

Оштећење на аутопутевима или железници могло би да има исти ефекат као потпуно затварање границе чак и ако Вагнер не би заузео ниједну територију.

Друго, у случају сукоба, Пољска би се вероватно позвала на члан 5 и захтевала да сви НАТО савезници одговоре, што би друге источноевропске државе готово сигурно подржале.

Али западни савезници, посебно Француска и Немачка, могу бити невољни с обзиром на потенцијал за одмазду од Русије и чињеницу да ће било која Вагнерова сила вероватно бити мала.

То ризикује да поткопа јединство НАТО-а, које се већ покварило између Истока и Запада због Украјине, и ојачало би позицију Русије у Европи.

Треће, напад Вагнера би покренуо питања о томе како одговорити.

Путин је признао да је руска држава финансирала ту групу, али сада тврди да их је прекинуо и да би готово сигурно порицао одговорност за њихове поступке у будућности.

Иако Вагнер има седиште у Белорусији, верује се да Лукашенко нема никаквог утицаја на то како и где група делује и вероватно ће се такође дистанцирати.

НАТО стога ризикује да изгледа као агресор ако одговори ударом на Русију или Белорусију.

КРЕЋУ У ОФАНЗИВУ! Руси направили пробој и ослободили територије

Извор: Ало.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА