Најновије

НОВИ ПЛАН ПЕНТАГОНА ЈЕ БОЛЕСТАН: Погледајте шта спремају

Потпуно сулудо.

Амерички Сенат охрабрује Пентагон да брзо развије неуронске сензоре покретане вештачком интелигенцијом, који би преносили податке о физичком и менталном стању америчких војника.

Комитет за оружане снаге Сената објавио је годишњи закон о одбрамбеној политици, а уз њега и извештај у ком сенатори траже од Пентагона да убрза рад на новој технолошкој опреми за стотине или хиљаде америчких војника.

„Комитет охрабрује подсекретара за одбрану, задуженог за истраживање, да убрза финансирање развоја технологије неуролошких биосензора двоструке намене кроз националну мрежу за истраживање и развој микроелектронике, како би подржао ширу транзицију ка употреби“, саопштено је из Комитета.

УКРАЈИНЦИ ИЗАЗИВАЈУ БЕС РУСА ДА СРАВНЕ КИЈЕВ: Ово никако није добро

Како се наводи у извештају Комитета, у току је развој и планирање које би све биометријске податке неурални сензори требало да преносе са војника који их носе.

Из Пентагона нису могли да прецизирају када ће сензори бити спремни за употребу, али наводе да би, уз помоћ вештачке интелигенције, ти подаци могли да помогну командантима при доношењу одлука.

„Носиви систем прикупља у реалном времену податке о војницима у борби који командирима могу да дају значајне информације о важним факторима, као што су умор, дехидратација, нутриционистички статус, топлотни стрес, болест или као што је могуће излагање опасним хемијским или биолошким утицајима“, наводе у америчком министарству одбране.

Према процени Сената, сензори би могли да прикупљају податке о различитим јединицама, као што су безбедносне снаге, пилоти авиона или војници који управљају беспилотним летелицама. На тај начин би могли да се прикупљају подаци око 500.000 учесника у борби, процењује Сенат.

„Америчка војска већ је најавила увођење вештачке интелигенције, која би могла да подржи одређене тактичке процесе. Морамо да будемо сигурни да наши војници имају најнапредније технолошке и стратешке могућности“, рекао је др Мат Вилис из министарства одбране.

Стефани Браун, менаџер програма за унапређење војника у америчкој војсци, каже да се тежи ка томе да се прикупи што више података о бојишту и војницима, уз помоћ вештачке интелигенције и машинског учења.

„Војсци је потребна технологија за разумевање свега на бојишту, укључујући и војнике, у реалном времену. Упоредо са тим, потребно је да развијемо алгоритме вештачке интелигенције како бисмо искористили те податке“, додаје она.

Као пример, наводи могућност да се на тај начин могу смањити последице повреда код војника и помоћи тријажним медицинским тимовима да утврде које повреде су у питању и како их лечити, преноси Фокс њуз.

Извор: Спутник.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА