Најновије

ТРАЖИЛИ СТЕ - ГЛЕДАЈТЕ: Најрањивији ће платити највишу цену

Тако то иде.

Антонио Гутерес из УН апеловао је на Русију да настави са применом ранијег споразума о извозу жита из Украјине.

Са недавним крахом украјинско-руског споразума о житу, „најрањивији ће платити највишу цену“, рекао је Гутереш. Он је рекао да већ постоје негативни ефекти на глобалне цене пшенице и кукуруза.

Цене пшенице порасле су за више од 14 одсто од понедељка, када је Русија изашла из споразума о житу, а цене кукуруза су порасле за више од 10 одсто.

„И Русија и Украјина су критичне за глобалну безбедност хране“, рекао је Гутереш.

Он је напоменуо да су кроз историју чинили 30 одсто светског извоза пшенице и јечма, петину укупног кукуруза и више од половине сунцокретовог уља.

„Позивам Руску Федерацију да се врати имплементацији Црноморске иницијативе, у складу са мојим најновијим предлогом“, рекао је Гутереш и позвао међународну заједницу да буде јединствена у проналажењу решења за то питање, пише Сеебиз.

Међународни монетарни фонд (ММФ) проценио је да би излазак Русије из споразума о безбедном извозу украјинског жита црноморским путевима могао да изазове глобално повећање цена жита од 10 до 15 одсто.

Према речима главног економисте ММФ-а Пјера-Оливијеа Гуринчаса, Црноморски споразум о житу био је „веома важан“ да би се обезбедило да се довољне количине житарица могу извозити из Украјине како би се ублажио притисак на цене прехрамбених производа, преноси Ројтерс.

РУСИ ПРОБИЈАЈУ! Офанзивно крећну напред, Украјинци беже

Извор: Б92.нет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА