Најновије

ПУТИН ПОТВРДИО: Почео је главни украјински напад, али све им је узалуд

Oружане снаге Украјине су се активирале, главна непријатељства су концентрисана на запорошком фронту, али без успеха, рекао је Владимир Путин на маргинама самита Русија-Африка, преносе Fakti.org.

Додао је: „Потврђујемо да су непријатељства интензивирана. На значајан начин. Главна борбена дејства одвијају се у зони одговорности 810. бригаде маринаца наше Црноморске флоте и 71. пука 42. дивизије 58. армије Јужног војног округа. Сви покушаји такозване контраофанзиве су заустављени, украјинске трупе су одбачене“.

Антируски расположени амерички дневни лист The New York Times објавио је да Оружане снаге Украјине обавестиле Белу кућу и Пентагон о почетку „одлучујуће офанзиве“. За место продора изабрале су јужни део Запорошке области.

Навео је да су многи војници који су ушли у битку били су обучени на Западу.

Извори The New York Times листа сматрају да ће, ако буде успешна, нова фаза контраофанзиве трајати од једне до три недеље.

Заменик британског министра одбране Џејмс Хипи открио је да су његова земља и САД, али не само оне, учествовале у изради плана контраофанзиве за украјинске трупе.

У интервјуу The Telegraph навео је да се на том плану радило целе прошле зиме. Још је оценио да Оружане снаге Украјине (АПУ) у потпуности „оправдају очекивања“ Запада.

Руски ратни извештач Јевгениј Подубни објавио је да се главне борбе воде у близини насеља Работино у Запорошкој области које се „претвара у масовну гробницу припадника Оружаних снага Украјине“:

„Украјинска војска трпи велике губитке у људству. Нарочито њихова 116. бригада која је већ изгубила на десетине тенкова и оклопних возила, а војници јој гину – целим четама“.

Командант једног украјинског одреда Свјатослав Дубина признао је Daily Beast:

„Борбе на првој линији фронта су толико бруталне да личе на пакао. Преживели ћe будућим генерацијама о себи и преживљеном причати паклене приче. Посебно је тешко бранити се у шуми, где нема бетонских зидова иза којих се можеш сакрити од непрекидног гранатирања. Ко сада кроз ово пролази, чак ни битка за Бахмут (Артјомовс) више му није  страшна“.

 

Руске снаге напредују у правцу Купјанска(МАПА)

Извор: Fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА