Најновије

СТЕЖЕ СЕ ОБРУЧ: Пале крупне зверке Миловог режима, списак осумњичених Ђукановићевих сарадника све дужи!

Хапшење блиских сарадника Мила Ђукановића значи да се око некадашњег председника Црне Горе стеже обруч и да би врло брзо и он могао да се нађе под истрагом полиције и тужилаштва, оценили су саговорници Курира.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Аналитичар Владислав Дајковић рекао је за Курир да све што се дешава последњих дана и недеља потврђује оно што је опозиција годинама причала, а то је да је Милов режим био криминалан.

“Суштина је да нико од свих Милових сарадника који су се нашли на мети полиције и правосуђа није могао да ради то што су радили да им зелено светло није дао њихов партијски лидер Мило Ђукановић. Уверен сам да постоје трагови који би могли да доведу до Ђукановића и да ће и он врло брзо бити процесуиран”, рекао је Дајковић.

Последњи у низу крупнијих зверки Миловог режима коме су шкљоцнуле лисице на рукама је бивши директор полиције Веселин Вељовић, који се терети за одавање службених информација и помагање у кријумчарењу цигарета, а пре Вељовића на удару специјалног државног тужилаштва су се нашли Весна Меденица, Петар Лазовић, Блажо Јованић и Саша Чађеновић.

Бивша председница Врховног суда Весна Меденица ухапшена је у априлу 2022. на аеродрому у Голубовцима у моменту кад је кренула за Београд. Она је била осумњичена да је починила два дела: стварање криминалне организације и противзаконит утицај, док се њен син Милош, који је ухапшен месец после мајке, терети за стварање криминалне организације ради шверца цигарета и дроге.

Униформа као параван

Весну Меденицу је у Скај порукама издао син, који је отворено писао да је користио мајчину позицију за незаконити шверц цигарета и дроге, али и за утицај на правосудне поступке. Весна Меденица је провела неколико месеци у притвору, после чега је пуштена да се брани са слободе. Суђење њој и сину заказано је за 6. септембар у Вишем суду у Подгорици.

Непосредно пре хапшење Вељовића, у јавности је снажно одјекнула информација да се у новооткривеним Скај препискама помиње Зоран Лазовић, високи функционер црногорске Агенције за националну безбедност. Зоран је у Црној Гори познат и као „старији Лазовић“ због чињеница да хара и његов син Петар Лазовић, коме је, као и оцу, полицијска униформа била само параван. Како је тада откривено, Петар Лазовић је у комуникацији са шефом кавачког клана Радојем Звицером говорио о изборима у Црној Гори, али и колико је новца, на Лазовићев наговор, за изборе дао бизнисмен Ранко Убовић.

Зоранов син Петар Лазовић такође се месецима налазио у центру медијске пажње због порука на Скају. Он се у тим препискама хвалио Звицеру како мучи ухапшене за које се претпоставља да су чланови ривалског шкаљарског клана и од њих изнуђује исказе. У порукама је Петар често помињао оца Зорана, али и остале озлоглашене припаднике подземља – Дарка Шарића, Вељка Беливука, званог Веља Невоља, и Марка Миљковића, с којима је, наводно, сарађивао.

Тужилац део клана

Нису се на удару полиције нашли само безбедњаци, лисице су шкљоцнуле и на рукама специјалног црногорског тужиоца Саше Чађеновића, који је, према информацијама специјалног државног тужилаштва, средином 2020. постао припадник кавачког клана. Чађеновић је приведен у децембру 2022. због сумње да је створио криминалну организацију и да је злоупотребио положај. Његова улога била је да као специјални тужилац пролонгира и обуставља кривично гоњење припадника клана, а све по наређењу шефова кавачког клана. Он је такође осумњичен да је опструисао све покушаје надлежних да припадницима кавачког клана одреде притвор, а наводно је и правио мреже за скривање оних за којима је расписана потерница. Интересантно је да је управо Чађеновић, као специјални тужилац Црне Горе, у Београду 2021. године саслушавао Беливука и Миљковића.

Пре Чађеновића, у моменту кад је ДПС био више него ослабљен, али пре Ðукановићевог формалног пада, почетком маја 2022. ухапшен је и председник Привредног суда Црне Горе Блажо Јованић. Њега су ухапсили припадници специјалног полицијског одјељења због сумње да је организатор групе која је претходних година, злоупотребом службеног положаја и другим кривичним делима, оштетила државу за више десетина милиона евра.

Вељовић – Беспоговорна лојалност Ђукановићу

Веселин Вељовић ухапшен је због сумње да је починио дело стварања криминалне организације, злоупотребу службеног положаја и кријумчарење. Медији пишу да је Вељовић, док се налазио на месту саветника председника за безбедност и одбрану, директно преносио поверљиве информације Александру Мркићу, за којим полиција још трага. Као организатор групе незванично је означен Александар Мркић, док је Вељовић био један од њених чланова.

Вељовић је током читаве своје каријере важио за човека од поверења Мила Ђукановића и остаће упамћен по беспоговорној политичкој лојалности Ђукановићу. Од 2007. до 2011. био је директор Управе полиције, а од 2018. до 2020. године у другом мандату био први човек црногорске полиције. У периоду док је Вељовић био директор полицијске управе десила су се многобројна убиства, међу којима су убиство полицијског инспектора Славољуба Шћекића (2005), пребијање новинара Туфика Софтића (2007)…

Извор: Адриа.тв

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА