Најновије

РУСИ ДЕТАЉНО ТЕСТИРАЛИ ЗАРОБЉЕНУ НАТО ОПРЕМУ: Саопштени први резултати

Стручњаци руске одбрамбене индустрије открили су, проучавајући заплењену опрему НАТО-а, да западни модели имају солидан оклоп, али осредњу покретљивост и превелику сложеност дизајна, наводе "РИА Новости" позивајући се на анонимне изворе.

Украјинска војска је, током неуспешних покушаја напада на руске положаје, почела нашироко да користи западна оклопна возила, међу којима су немачки тенкови "леопард", америчка борбена возила пешадије "бредли", и француске тенкове АМКС-10РЦ. Осим тога, од прошле године украјинске трупе користе велики број хаубица, оклопних возила и МЛРС-а које су им послале земље НАТО-а.

Руски војници су прошлог месеца у правцу Запорожја запленили колону борбених возила непријатеља, међу којима су "леопард" и "бредли", саопштило је Министарство одбране, а прошле недеље је руска војска заробила француски тенк код Запорожја.

Према информацијама холдинга "Високоточније комплекси", стручњаци компаније су до сада успели да проуче шест типова западне опреме заробљене током Специјалне војне операције. Заплењену западну опрему проучава велики број стручњака из различитих компанија руског војноиндустријског комплекса, казао је извор за руску агенцију.

"У овом тренутку, након тестирања заплењене НАТО опреме, имамо прелиминарне резултате који генерално испуњавају очекивања. Конкретно, тестови су показали да западни модели имају прихватљив ниво оклопне заштите, иако са великим бројем слабости", рекао је извор.

С друге стране, приметио је, опрема НАТО-а има осредњу покретљивост и способност маневрисања, посебно на блатњавом терену.

Још једна слаба тачка западне технологије је прекомерна сложеност дизајна, додао је извор и појаснио да такву технику није лако одржавати.

"Западна возила се не ремонтирају лако, посебно не на терену. И то је првенствено због дизајнерских карактеристика њихове опреме што је у неким случајевима, искрено, ирационално", објаснио је извор и додао да се проучавање трофеја наставља.

OВДЕ ЈЕ НАЈТЕЖЕ: Шта се дешава у Запорожју (МАПА/ВИДЕО)

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА