Најновије

ТЕРОР КАО ПРЕДВОРЈЕ РАТА: Вучић удара Квинту због захтева Срба са Космета?

КОСМЕТ - Српска листа затражила је, у име српског народа на Косову и Метохији, од Владе Србије да прогласи терористичким организацијама параполицијске, специјалне и обавештајне структуре које су приштинске власти распоредиле на северу покрајине јер, како се истиче у саопштењу, угрожавају мир са несагледивим последицама по будућност Западног Балкана па и читаве Европе.
Слика шиптарског терора (Фото: Јутјуб)

Слика шиптарског терора (Фото: Јутјуб)

Српска листа у писму Влади наводи да се влади обраћа у име српског народа са Косова и Метохије "који више од две године трпи терор и репресију антисрпског режима Аљбина Куртија са циљем прогона свега што је српско, крши све постигнуте споразуме којима су гарантована права српског народа и кроз институционалну репресију угрожава опстанак и мир на овим просторима".

Истиче се да режим Аљбина Куртија институционално насиље на северу Косова и Метохије спроводи преко одређених параполицијских, специјалних и обавештајних структура чијим се деловањем угрожава мир, безбедност и сигурност нашег народа, али и мир на читавом Западном Балкану.

"Предлажемо Вам да у складу са својим овлашћењима по хитном поступку донесете одговарајућу одлуку којом ће се све специјалне јединице које Курти нелегално држи на северу Косова и Метохије, обавештајне структуре које спроводе хибридне операције са циљем дестабилизације и подизања тензија, те фингирањем и подметањем стварају алиби за насилне упаде и неоснова хапшења, као и остале структуре које делују са циљем прогона српског народа, као и све сараднике ових структура који су српским службама безбедности врло добро познати прогласите терористичким организацијама јер угрожавају мир на овим просторима, са несагледивим последицама по будућност Западног Балкана па и читаве Европе", стоји у писму.

Основ ове одлуке, истиче се, налази се у побројаним активностима које су ове структуре де факто спровеле у претходном периоду, а које испуњавају по међународним начелима и стандардима светских и УН агенција, основне елементе дефиниције тероризма јер су ове активности противне принципима и циљевима УН, а које подразумевају акције којима се употребом незаконитог насиља или претње незаконитим насиљем изазива страх међу грађанима одређене територије са циљем остварења одговарајућих политичких или идеолошких циљева.

"Дубоко верујемо да би се овом одлуком, у сарадњи са међународним институцијама и западним партнерима, спречиле даље нелегалне активности ових формација и њихових сарадника на угрожавању мира на овим просторима, те створили правне основе за деловање свих државних органа против ових организација и исти извели пред лице правде", поручили су из Српске листе.

Оно што је посебно осетљиво јесте факт да Курти спроводи своје “операције” под покровитељством тзв. Квинте, те да проглашавање шиптарских “специјалних јединица” терористима неминовно води у конфронтацију са КФОР-ом и ЕУЛЕКС-ом, а уколико би Влада Србије урадила ово званично, правне последице и механизми би директно удариле Куртијеве шефове.

Међутим, са правне тачке гледишта, реално ни не постоји други корак од овог да би се реално “стало за врат” потпуном кршењу свих закона и договора које гарантује ЕУ на Косову и Метохији, а једна од кључних ствари су упади нелегалних шиптарских наоружаних јединица на север Косовске Митровице.

Евентуални потез Владе Србије у правцу испуњења новог захтева Срба са Космета отвориће “Пандорину кутију” и повући многа питања као што је нелегално наоружавање и стварање “шиптарске војске” од стране западних земаља, што је противно и резолуцији УН1244, али и свим другим постојећим споразумима, а под знак питања би дошла и даља смисленост преговора под окриљем Европске Уније.

Посебан апсурд је што су мање-више све шиптарске структуре на Косову и Метохији до пре деценију и кусур година биле већ проглашене и третиране као терористи, па и сам Курти је, општепозната ствар је, пуштен из српског затвора као један од оних који су подривали уставни поредак Србије.

Прочитајте ОВДЕ више о расколу у Народној странци

Извор: Танјуг / Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА