Најновије

Путин: Украјинска војска претрпела велике губитке на фронту и има проблема с попуњавањем јединица

Било би погрешно да се председник меша и директно командује војском. Редовно добијам извештаје с фронта, поручио шеф Кремља

Фото: kremlin.ru

Руски председник Владимир Путин рекао је да је његова земља спремна за сваки сценарио, одговарајући на питање новинара о потенцијалном сукобу између руске армије и НАТО!

Руски председник је одговарао на питање о недавном блиском сусрету руских и америчких летелица у Сирији.

Кризне ситуације

- То нико не жели - рекао је руски председник, указујући на постојеће канале за спречавање сукоба који омогућавају руским и америчким официрима да "директно разговарају о било којој кризној ситуацији".

- Чињеница да ови канали и даље функционишу показује да ниједна страна није заинтересована за сукоб. Али уколико неко жели сукоб, а то нисмо ми, онда смо спремни за најгори могући сценарио - додао је Путин.

Од почетка руске инвазије на Украјину руски званичници су у више наврата упозоравали на опасност од сукоба између НАТО и Русије. Испоруке западног оружја Украјини само још више увлаче западне земље у сукоб, сматрају у Москви. Путин је потврдио да редовно добија извештаје с фронта и да неколико пута дневно разговара са својим генералима:

- Кад је потребно, могу да дођем до њих. Али било би погрешно да се председник меша и директно командује војском.

Он је дао и своје виђење ситуације у украјинској армији: - Украјинска војска је претрпела велике губитке на фронту и има проблема с попуњавањем јединица. Они су формирали војне јединице од ваздухопловних техничара.

То говори да су им исцрпљени капацитети за мобилизацију. Путин је навео и да Русија не одбацује идеју о мировним преговорима, али да је тешко разговарати о миру и увести прекид ватре када је украјинска војска у офанзиви.

Споразум о житу

Шеф Кремља се потом осврнуо и на све чешће украјинске нападе на Кримски мост, који повезује ово полуострво с копненим делом Русије:

- Безбедност око Кримског моста биће додатно појачана. Одговорили смо превентивним нападима на места на којима се производе поморски дронови који су коришћени у нападима на мост.

На крају разговора с новинарима после руско-афричког самита у Санкт Петербургу Путин се осврнуо и на питање раскида споразума о извозу украјинског жита:

- Русија је важнија за глобални ланац извоза хране у свету од Украјине. Удео украјинског жита на светском тржишту је пет одсто, а руског више од 20 одсто. Наши товари ђубрива на Балтику и даље стоје. Нико не може да нам објасни због чега. Прошле године ЕУ је спречила извоз 300.000 тона нашег ђубрива - рекао је Путин.

Носе заставе Русије и траже затварање француских и америчких војних база у земљи

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА