Најновије

"Кћерка ренесансе":Књига у којој се преплићу историја, уметност и узбудљива лична прича

"Кћерка ренесансе" ново из Вулкана.

Фото: Вулкан

Фиренца у шеснаестом веку је град који сија од богатства и уметничког надахнућа, али и место бурних политичких интрига.

Оставши без родитеља, млада Беатриче се одважила да оде у град како би продавала маслиново уље своје породице и на тај начин зарадила за живот, али и да би по градским улицама и склоништима трагала за несталом мајком.

Након што боса стигне до градских зидина, успева да добије дозволу да прође кроз капије града да би продавала уље уметницима – Микеланђелу, Леонарду да Винчију, Ботичелију – који покушавају да Фирентинској републици донесу славу и углед.

Усамљена али поносна, Беатриче трага за мајком, али и у тајности црта по каменим зидинама Фиренце да би изразила свој бол. Проналази пријатеља у надменом Микеланђелу, који у том тренутку покушава да изради скулптуру Давида, а зближава се и са супругом трговца тканинама, чији је портрет насликао већ остарели Леонардо да Винчи.

Смештена у раздобље од пет легендарних година током којих је Фиренца пролазила кроз препород вођен креативним генијима, Кћерка ренесансе открива људскост и борбу девојке која чезне да пронађе јединог преосталог члана породице и постане уметник, али и њен утицај на великане уметности тог доба да уложе све у лепоту, која има моћ да мења и лечи.

„Величанствено… Беспрекорно истражен и препун сочних детаља и животне мудрости.“ – Торонто стар

Књига за све љубитеље романа у којима се преплићу историја, уметност и узбудљива лична прича.

Лиса Рошон је награђивани архитектонски критичар и културни коментатор. Аутор је многих есеја и чланака у разним књигама и научним часописима. Образовала се на Универзитету у Торонту, као и у Француској, на Париском институту политичких наука и Институту за архитектуру, историју уметности и антропологију при Лувру у Паризу.


Лиса је често путовала у Фиренцу и ишла траговима Лизе Герардини (Мона Лизе), Микеланђела и Леонарда да Винчија, док се бавила истраживањем за свој роман. Добила је чак и приступ Леонардовом студију и изучавала је његове оригиналне нацрте. Као хроничар уметности нашег времена, своје време проводи како у Торонту, тако и у маслињаку у Тоскани.

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА