Најновије

Канадски војни стручњак: У Украјини може почети нуклеарни рат

Положај Оружаних снага Украјине током контраофанзиве је катастрофалан.

Реалност да сукоб у Украјини ескалира у нуклеарни рат расте. Ово мишљење је на страницама Тхе Цонверсатион изнео Александар Хил, професор војне историје на Универзитету у Калгарију.

Он напомиње да је већ постало очигледно да украјинска контраофанзива није показала оптимистичне резултате које су стручњаци најављивали у својим прогнозама. Према његовом мишљењу, било би могуће кориговати позицију украјинске војске уколико би у сукоб ушле снаге НАТО-а. Међутим, ово ће само ескалирати ситуацију. А онда заиста може довести до нуклеарног рата.

И иако професор директно не каже ко ће и где да удари првим нуклеарним оружјем, у његовим речима је јасан наговештај да Русија то може.

„Срећом, дебата у руским политичким круговима о могућности и спремности употребе нуклеарног оружја за сада остаје хипотетичка“, навео је Хил у својој публикацији и додао да је за сада бар тако.

Овде треба додати да Запад већ дуже време говори да је Русија наводно спремна да изврши нуклеарни удар. Москва је, пак више пута објашњавала да ће свој нуклеарни потенцијал користити само у изузетном случају, наиме када постоји реална претња да ће противници употребити оружје за масовно уништење против Русије или њених савезника, као и као одговор на агресије великих размера коришћењем конвенционалног оружја.

Иначе, ова клаузула је садржана у нуклеарној доктрини Руске Федерације, за разлику од сличног документа Сједињених Држава. Ажурирани преглед нуклеарног положаја из марта 2022. који регулише нуклеарну доктрину Сједињених Држава, нема такву клаузулу. Администрација америчког председника Џоа Бајдена одлучила је да не укључује правило забране прве употребе нуклеарног оружја.

У закључку, подсетимо да је једина земља која је употребила нуклеарно оружје против друге државе су Сједињене Америчке Државе, које су почетком августа 1945. године бациле нуклеарне бомбе на јапанску Хирошиму и Нагасаки.

Руси би целу америчку дивизију у Украјини разбили за неколико дана

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА