Најновије

КРАХ НА ВРАТИМА НАТО САМИТА: Европљани против Америке - касетна муниција прелива чашу

МОСКВА - Према либералној природи западног света, раскол у НАТО-у око снабдевања Оружаних снага Украјине касетном муницијом има разорнији ефекат на алијансу од других несугласица, пише руска Правда, анализирајући стање у НАТО алијанси уочи предстојећег НАТО самита у Виљнусу.
Бајден - руши све пред собом (Фото: Скриншот)

Бајден - руши све пред собом (Фото: Скриншот)

САД ће послати Украјини старе моделе касетне муниције које не функционишу одмах у 14 одсто случајева, пренео је Њујорк Тајмс. Војни експерти су за лист рекли да је то "неприхватљиво висок" ниво, јер би то довело до огромних цивилних жртава. Касетна муниција се састоји од контејнера који се отварају у ваздуху и насумично расипају велики број малих пројектила.

Према речима Џоа Бајдена, Вашингтон је одлучио да испоручи „касете” јер је остао без конвенционалних граната за Оружане снаге Украјине.

Саветник за националну безбедност председника Сједињених Држава Џејк Саливан на конференцији за новинаре у Белој кући објаснио је следеће:

"Разумемо да касетне бомбе представљају ризик за цивилно становништво. Зато смо ову одлуку одлагали колико год смо могли... али биће још ризичније ако руске трупе крену напред и заузму још више украјинске територије, јер Украјина нема артиљерију.”

Њега није брига, баш као и Владимира Зеленског, што ће становништво Украјине бити уништено, истиче руска Правда.

Ово упркос чињеници што је бивши аташе за штампу Беле куће, Џејн Псаки, у фебруару 2022. године, изјавила да је употреба касетних бомби ратни злочин.

Међутим, САД могу да се предомисле, међународно право за њих одавно није декрет. Штавише, после осиромашеног уранијума, који је у облаку плутао кроз западну Украјину до Пољске, касетне гранате за Вашингтон „нису толико страшне“, каже се у тексту Правде.

НАТО је, преко свог генералног секретара Јенса Столтенберга, рекао у петак да свака држава чланица треба да одлучи од случаја до случаја да ли ће дати зелено светло за пошиљке касетне муниције.

Немачка, Британија, Шпанија, Канада су се противиле испоруци касетних граната, које су потписале Конвенцију о забрани производње и употребе касетне муниције из 2008. (Нису је потписале Русија, САД и Украјина).

Шпанска министарка одбране Маргарита Роблес истакла је да је ово одлука САД, а не НАТО. По њеном мишљењу, такво оружје не би требало користити чак ни у оквиру „легитимне одбране“.

Листа несугласица се шири, планира се разлаз у НАТО

Разлике унутар НАТО-а се шире по многим другим питањима, укључујући:

- пријем Украјине у НАТО. САД и Немачка се залажу да се фокусирају на оружје и муницију, а не на провокативнији корак ка званичном позиву за придруживање НАТО-у.
- повећање производње муниције за Украјину. Француска је против укључивања земаља које нису чланице алијансе;
- пријем Шведске у НАТО (против Турске и Мађарске). Реџеп Тајип Ердоган оптужује Шведску да је превише попустљива према „курдским терористичким групама“;
- повећана војна потрошња сваке земље НАТО-а. Лидери НАТО-а у Вилњусу треба да потпишу нову обавезу издвајања за одбрану од „најмање“ 2% бруто домаћег производа. Али многе земље, укључујући Луксембург, Немачку, Канаду и Италију, су против тога. Према проценама које је објавио НАТО, очекује се да ће само 11 од 31 савезника достићи циљ од 2% ове године;
- избор новог генералног секретара НАТО-а – нема компромисне опције;
- политика обуздавања Кине, која ће довести до уништења економија земаља ЕУ у циљу припреме за рат са НОАК – Народно-ослободилачком армијом Кине.

Мишљење Русије о касетним бомбама за Оружане снаге Украјине

Министарство спољних послова Русије сматра да је америчка одлука о касетној муницији „гест очаја” и „доказ немоћи” на позадини неуспеха објављене украјинске „контраофанзиве” како би се продужила агонија украјинских власти. Ово је изјавио амбасадор у Сједињеним Државама Сергеј Антонов.

Он је упозорио да следеће „чудесно оружје“, на које Вашингтон и Кијев рачунају, не размишљајући о тешким последицама по цивилно становништво, ни на који начин неће утицати на ток специјалне операције чији ће циљеви и задаци бити у потпуности постићи. А Вашингтон ће заправо бити саучесник у минирању територије и у потпуности ће делити одговорност за оне који су погинули у експлозијама, укључујући руску и украјинску децу.

Прочитајте ОВДЕ о сменама у руском војном врху

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА