Најновије

НЕМАЧКА ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА ПРЕСРЕЛА РАЗГОВОР? Лукашенко позвао Пригожина они прислушкивали

Немачка обавештајна служба (БНД) пресрела је телефонски разговор председника Белорусије Александра Лукашенка и шефа Вагнера Јевгенија Пригожина.

Разговор је вођен приликом покушаја оружане побуне 24. јуна.

Новинари медијске групе АРД тврде да су немачки обавештајци путем прислушкивања сазнали за посредничку улогу белоруског председника. БНД је наводно сумњао да Пригожин спрема побуну и наводно је недељу дана раније покушао да провери ову информацију са савезницима, али безуспешно. Служба стога није обавестила немачког канцелара Олафа Шолца о вероватноћи побуне Вагнера, тако да је немачко руководство прво упозорење добило тек у петак, 23. јуна.

Шолц је раније критиковао БНД, напомињући да за разлику од америчких обавештајаца, немачка служба „није знала унапред” за Пригожинове планове. Он је нагласио да сматра да је потребно „разговарати о активностима” БНД-а, који је увек „покушавао да прати ситуацију” у Русији.

АРД каже да је немачка обавештајна служба била „прилично добро“ обавештена о раду приватне руске војне компаније Вагнер јер је наводно имала приступ њеним интерним комуникацијама. БНД је почео да прати Вагнерове поруке и позиве још 2022. године, али је тада један од службеника, Карстен Линке, обавестио Москву о прислушкивању. Линке је ухапшен у децембру у Немачкој под оптужбом за издају због сарадње са руским обавештајним службама.

Немачка обавештајна служба саопштила је новинарима да не коментарише јавно свој рад и било какве закључке о њиховим активностима.

Јевгениј Пригожин покренуо је оружану побуну у ноћи 24. јуна, оптужујући снаге Министарства одбране за ракетни напад на камп Вагнер ПМЦ. Заузео је седиште Јужног војног округа у Ростову и најавио „марш правде” ка Москви. Међутим, 24. јуна увече, када су Вагнерове колоне биле 200 км од престонице, окренуо их је и вратио у логоре.

На сцену се изненада појавио Лукашенко и најавио договор постигнут са Пригожином да се прекине кампања против Москве, а Кремљ ће затворити случај против њега за организовање оружане побуне и дозволити му да се са плаћеницима пресели у Белорусију.

Интервенција белоруског председника омогућила је Пригожину да избегне казну, укључујући и убиство војних пилота, чије су хеликоптере и авионе оборили припадници Вагнера током нереда.

Амерички обавештајни званичници су касније рекли за ЦНН да знају за побуну. Они су навели да су припадници Вагнера унапред пребацили људство и оружје из Украјине на границе Русије, а да су Пригожинове изјаве о недостатку муниције за операције у Украјини „намерне дезинформације“.

ВЕЛИКА СМЕНА У ВРХУ РУСКЕ ВОЈСКЕ! Путин сменио Герасимова?

Амерички обавештајци су приметили и да је заменик команданта руске групе у Украјини, генерал Сергеј Суровикин, који недељама није виђен, знао за припрему побуне.

ЈЕДАН ОД НАЈБЛИЖИХ СУРОВО ИЗДАО ПУТИНА: Изиграо Русију и глумио великог пријатеља

Извор: Б92.нет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА