Најновије

РАФОВИ НА СЕВЕРУ КОСМЕТА СВЕ ПРАЗНИЈИ: Робе из Србије скоро да нема

Литар уља у мојој радњи тренутно је 220 динара, литар и по јогурта из Македоније је 270 динара. Павлака од 700 милилитара је 300 динара а "Имлекова" је била 210. Осим што је робе све мање, и промет у радњама је све мањи јер је све скупље, каже власник радње у Северној Митровици.

Продавница (Фото: РИА Новости)

Лекови, КМ таблице, мобилна мрежа, основне животне намирнице, специјалци на сваком кораку... Аљбин Курти, тзв. косовски премијер и тзв. косовска влада стежу полако обруч око Срба на северу Косова и Метохије којима из дана у дан живот постаје све тежи и све несигурнији.

Безмало два месеца од забране уласка камиона са српском робом на територију јужне српске покрајине резултати су већ видљиви – на рафовима продавница, маркета у Северној Митровици, Звечану, Зубином Потоку, Лепосавићу, српске робе готово да и нема. Власници кажу да троше последње залихе.

"Тек понешто од робе из Србије имам још у радњи, ради се углавном о роби која и није на листи приоритета за куповину и за живот. Робу из Србије не можемо више да добијемо чак ни преко Албанаца јужно од Ибра који раде велепродају. Резултат је да су рафови у радњама, па и у мојој, све празнији, да је понуда производа све мања и мања", каже власник маркета близу центра Северне Митровице.

Власници радњи са којима смо јутрос разговарали кажу да покушавају да нађу алтернативу за српске производе, нешто набављају из Македоније, нешто робе стиже и из Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, али, та роба у великој мери је скупља од производа из Србије, на страну што су производи из Србије, нарочито основне животне намирнице, у многоме квалитетнији.

"Литар уља у мојој радњи тренутно је 220, литар и по јогурта из Македоније је 270 динара. Павлака од 700 милилитара је 300 динара а "Имлекова" је била 210. Осим што је робе све мање, и промет у радњама је све мањи јер је све скупље а људи располажу истом количином новца, пада и наша зарада", каже овај власник радње.

Други наши саговорници упоређују тренутну ситуацију са снабдевањем основним животним намирницама са оном у време санкција или у време инфлације. Разлика је једино што сада имају средства да набаве робу која се највише тражи у радњама али не могу да је добију из Србије. Власници радњи из Северне Митровице кажу да им, по раније стеченој навици, а и због квалитета производа, и даље долазе Албанци из јужног дела Митровице који траже неке од производа из Србије које су стално куповали, али, тих производа већ недељама нема на рафовима.

"Млеко и јогурт 'Кравица' су најтраженији, међутим, у мојој радњи нема их већ неколико недеља. Имам млеко и јогурт из Македоније које људи купују што морају, нису још сигурни у квалитет, навикли су на производе из Србије", каже власник радње из Звечана.

Хлеба на северу КиМ има, несташица се не осећа, залихе брашна из Србије су при крају, а они који морају, кажу да брашно већ набављају од произвођача са Косова који купују пшеницу а затим је мељу у млиновима на Косову.

"Никада није било да немамо сухомеснатих производа српских произвођача. Сада готово да нема ништа од свињских производа, нема ни чајне кобасице, печенице, нема ни паштета српских произвођача. Уместо њих на рафовима су производи из Македоније, али, њихов квалитет није исти, никако не може да се мери са квалитетом производа из Србије људи нису навикли на те, за њих непознате робне марке", каже власник једног од маркета у Северној Митровици.

Срби у Северној Митровици слежу раменима, кажу, несташице производа из Србије осећају се већ недељама уназад. Купују оно што нађу на рафовима, залиха у кућама немају, јер, ради се о производима који углавном имају кратак рок трајања и није их могуће лагеровати у већим количинама.

Месецима трају овде проблеми и са лековима. У приватним апотекама оних најтраженијих има, међутим, за лекове на рецепт људи са Севера морају у Рашку, Нови Пазар или Краљево а то изискује нове трошкове за бензин, аутобуске карте. На страну проблем што је лекова, инфузинох раствора, медицинског материјала све мање и у Клиничко-болничком центру у Северној Митровици.

"Уз стална хапшења Срба на правди бога, уз специјалце који месецима шпартају путевима, улицама наших градова и села, који нам седе под прозорима, који појачано контролишу возила па више нема шансе да из Митровице одете пар километара до Звечана а да не налетите на специјалце, нова брига је најава затварања 'Телекома' у Северној Митровици јер буквално, сви Срби на Северу имају бројеве ове мобилне мреже. За сада немамо одговор шта ће бити, коју ћемо мрежу користити ако затворе 'Телеком', људи стрепе и због тога", каже један од Срба из Северне Митровице.

"Међународна заједница може то да реши. Они су Албанцима поклонили наше Косово и сада гледају како они врше тортуру над нама у свим облицима наших живота. Не може нико да ми каже да не могу да их натерају да пониште одлуке које су уперене на све грађане без обзира да ли су Срби, Албанци, Бошњаци. Неће, само то ми је одговор на све ово. Неће нико да каже Куртију престани да угрожаваш људе", каже нам старија Митровчанка која каже да је некада једва носила цегер из јутање куповине а сада купује само оно што мора за дневне потребе чекајући неке боље дане.

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА