Најновије

У наредним данима се могу очекивати земљотреси у Србији

Сеизмолог Ана Младеновић рекла је данас да се после земљотреса од око четири степена Рихтерове скале, који је регистрован између Трстеника и Kраљева, у наредним данима могу очекивати слабији земљотреси магнитуде између 2 и 2,5 степени које људи не могу осетити.

Земљотрес (Илустрација: РИА Новости)

То су земљотреси, како је навела Младеновић за Танјуг, које могу само инструменти да забележе.

Kада је реч о јачим земљотресима, Младеновић је оценила да је мала вероватноћа да у блиској будућности буде значајно јачих земљотреса.

"Много пута смо говорили о томе да се у том подручју може очекивати земљотрес који има магнитуду око 5, онакав какав је био у Kраљеву пре више од 10 година. Међутим, тачно место где би се десио не можемо да предвидимо као ни тачно време, али сумњам да то може да буде у блиској будућности", објаснила је Младеновић.

Земљотреси који имају тако ниску магнитуду, а дешавају се у околини  подручја где се врши рударење су према речима Младеновић, најчешће последица минирања које се спроводи у рудницима.

"То су земљотреси које људи не могу да осете, њих инструменти могу да забележе, али у каталогу Републичког сеизмолошког завода Србије се они посебно воде као земљотреси који су индуковани људском активношћу", рекла је Младеновић.

Републички сеизмолошки завод саопштио је јуче да је у 18:54 часова по локалном времену регистрован земљотрес магнитуде 3.7 јединица Рихтерове скале у региону планине Гоч и да земљотреси оваквог интензитета могу изазвати мала оштећења на објектима у епицентралној области.
Према подацима Европско-медитеранског сеизмолошког центра, земљотрес је био на дубини од шест километара, а погођено је подручје Kрагујевца и Трстеника у Србији.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА