Најновије

ЛУДИЛО "ДАРДАНИЈЕ": Оно кад немаш историјски споменик старији од 30 година на Косову!

КОСМЕТ - Тим археолога открио је писану посвету цара Јустинијана током научних истраживања на археолошком налазишту Улпијана, саопштио је тзв. "косовски министар културе", Хајрула Чеку.
Археологија - веома битна ствар! (Фото: Пиксабеј)Археологија - веома битна ствар! (Фото: Пиксабеј)

Археологија - веома битна ствар! (Фото: Пиксабеј)

Овај тим чинили су Кристоф Годар, Арбен Хајдари и Миљот Бериша, преноси Коссев.

„Значајно откриће на археолошком налазишту Улпијана које баца ново светло на наслеђе (града) Јустинијана Секунда“, навео је Чеку на друштвеним мрежама уз фотографију ове посвете.

Тврди да она „додатно открива богат наративни и историјски значај Дарданије“.

„Натпис представља веома редак доказ и показује блискост цара са местом порекла. Црква представља једно од највећих открића касног Римског царства и његових најважнијих царева“, додао је Чеку.

Археолошко налазиште римског и рановизантијског града Улпијане, чији се остаци простиру на површини од око 70 хектара, налази се на око један километар од манастира Грачаница.

Археолошка истраживања су започета 1953. године. Тамо су до сада пронађени бројни артефакти, накит, ковани новац и велики број мозаика. Улпијана је 2016. године уређена за посету туриста и проглашена за археолошки парк.

Алармантно!

Иначе, привремене власти у Приштини се често позивају на тзв. “Дарданце” као неко своје историјско наслеђе, чиме само додатно потврђују да је њихово реално историјско наслеђе на Косову и Метохији никакво. 

Крађа историјског наслеђа и историјски фалсификати постају веома активан део деловања приштинских власти и колико год били историјски и логички неутемељени, Шиптари постају све гласнији у отимачини српског културно-историјског блага.

Звог тога, ово перфидно фалсификовање историје и отимање културних блага Косова и Метохије мора што хитније доћи у фокус српских власти и према овом проблему морају бити преузете и успостављене званичне законско-правне и политичке мере.

Прочитајте ОВДЕ о критици владе Србије од стране десничара због понашања према Додику

Извор: КосСев / Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА