Најновије

ОГЛАСИО СЕ ПУТИНОВ ПОМОЋНИК: Све се развија брже него што се очекивало

Економски показатељи током другог квартала ове године знатно су бољи него током истог периода прошле године, а раст је регистрован и у односу на период од пре почетка Специјалне војне операције.

Помоћник руског председника Владимира Путина, Максим Орешкин, данас је за ТАСС коментарисао економску ситуацију и Русији и истакао да се економија у Русији мења успешно и то брже него што је било очекивано.

Према његовим речима, економија је током другог квартала ове године порасла за 4,9 одсто у поређењу са истим периодом прошле године, а раст је примећен и када се овогодишњи показатељи упореде са другим кварталом 2021. године, односно, са периодом пре Специјалне војне операције. 

Како је рекао Орешкин, главне промене су у томе што су компаније почеле више да инвестирају у нова технолошка решења, односно, развој технологије у целини, и улажу у обуку кадрова. У наредних неколико година, то ће у значајној мери позитивно утицати на развој економије, оцењује помоћник Путина. 

Брз опоравак руске економије је завршен, и сада је, како је открио, наступила фаза споријег стабилног раста од два до 2,5 одсто на годишњем нивоу. 

У поређењу са првим кварталом ове године (2,1 билион рубаља), буџетски дефицит Руске Федерације у другом кварталу износио је 0,3 билиона рубаља, али ће на крају трећег квартала, како је рекао, буџет бити у суфициту.

Тако позитивној динамици доприноси раст буџетских прихода.

Приходи од нафте и гаса у другом кварталу порасли су за 43,6 одсто у односу на исти период прошле године, а само у јулу ти приходи су порасли за 35,5 одсто у поређењу са јулом 2022.

Како данас открива Орешкин, ови показатељи ће до краја године наставити да расту, што је у великој мери изазвано растом цена нафте и гаса. 

Коментаришући инфлацију и ситуацију са рубљом, помоћник руског председника тврди да је главни разлог за пад руске валуте и раст инфлације блага монетарна политика. Али, Централна банка, како је рекао, има сва неопходна средства да ситуацију стабилизује, што ће и бити учињено у најскорије време.

КАКАВ ПОДВИГ РУСКОГ ПИЛОТА - Шок на фронту (ВИДЕО)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА