Најновије

САОБРАЋАЈЦИ ДОБИЛИ КАМЕРЕ ЗА УНИФОРМЕ ОД ХИЛА: Снимаће цео поступак

Амбасадор САД Кристофер Хил уручио је данас у присуству министра унутрашњих послова Братислава Гашића 60 камера за униформе Управи саобраћајне полиције које ће саобраћајци који контролишу ауто-пут кроз Београд као и саобраћајци на пресретачима редовно користити приликом контроле саобраћаја.

Саобраћакна полиција (Фото: Јутјуб)

"Ово је пилот пројекат - увођење камера за униформе у редован рад саобраћајне полиције с тим што нам је у плану да у наредном периоду додатно повећамо број камера са циљем да оне буду део основне опреме сваког саобраћајног полицајца", рекао је Гашић на конференцији за медије организованој поводом донације 60 камера за униформе амбасаде САД у Београду.

Додао је да ће полицајци те уређаје носити на видљивом делу униформе и снимаће комплетну интервенцију.

"Ове камере бележе цео поступак контроле учесника у саобраћају и уверен сам да ће заштитити интегритет полицајаца, али и грађана од евентуалних злоупотреба. То значи да ће полицајци који поступају у складу са законом професионално пристојно и часно за то имати и доказ. Такође грађани ће имати доказ у случају да сматрају да према њима није поступано у складу са законом", рекао је Гашић.

Министар је рекао да ће коришћење камера за униформе донети вишеструке бенефите и да је то доказано на искуству 13 европских земаља чланица Роудпола. Захваљујући амбасадору Хилу на помоћи, Гашић је истакао да је донација камера за униформе обезбеђена захваљујући амбасади САД и Бироа Стејт департмента за међународну борбу против наркотика и спровођење закона.

Хил је рекао да је ношење камера на униформама новина у полицијском раду, али да је то новина која унапређује деловање и подиже транспарентност рада полицијских органа. Додао је да сарадња Министарства унутрашњих послова Србије и САД траје већ неколико деценија и да су САД посвећене тој сарадњи са српским властима како би допринели бољој безбедности свих грађана.

"Ове камере које су саставни део униформи помоћи ће остварењу тог циља. То је нови програм у Србији, али се већ користи у другим земљама и искуство показује да су камере допринеле повећању поверења грађана у рад полиције јер ови уређаји гарантују транспарентност", рекао је Хил.

Камере на униформама од 1. септембра користиће припадници саобраћајне полиције који контролишу саобраћај на деоници ауто-пута кроз Београд као и они који контролишу саобрачај пресретачима, навели су из МУП-а. Додали су да ће приступ подацима имати само овлашћени припадници саобраћајне полиције, а да ће се снимљени видео и аудио материјал чувати 45 дана након чега ће се аутоматизовано брисати.

Полицијски службеници саобраћајне полиције биће дужни да користе камере приликом обављања полицијских послова, и биће дужни да обавесте грађане да се то поступање снима аудио и визуелно.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА