Најновије

ВУЧИЋ ЈЕ ЛУТКАР ИЗ БЕОГРАДА ЗБОГ ПУТИНА: Запад окреће нови лист кад је у питању Србија?

За једну седмицу председник Србије Александар је добио оштре критике релавантних западних медија, док су западни политичари упутили писмо у којем се критикује Вучић због његовог приступа косовском проблему.

Иако је у једном тренутку добио велику похвалу и имао сарадњу без тржишта са Запада, Вучић је поново наишао на низ критика западних партнера. Овога пута оне су конкретне. За то време, Вучић одмахује руком и отвара пут код Прибоја, док саговорници Нове тврде да су у питању озбиљни сигнали Запада који могу да доведу до дугорочних последица по Београду.

За мање од седам дана Александар Вучић попунио је ступце познатих светских медија. Немачки „Шпигел” назвао га је луткаром из Београда, „човеком који има све што је потребно да постане паликућа”, алудирајући да је на фактор нестабилности и тржишта на политички нестабилном Западном Балкану.

Овај лист подсетио је да хиљаде људи који месецима протестују против аутократског лидера Александра Вучића, а да је спољнополитички курс луткара из Београда „као ходање по ужету”. Оштру критику имао је и ЦНН, који је објаснио својим читаоцима да је „приступ Запада такав да не види зло у српском председнику који дестабилизује Балкан”.

- Током последњих месеци тензија, САД и ЕУ стално су понављале своју посвећеност циљу привлачења Вучића на своју страну. Али Србија је деловала са све већим одустајањем - пише у тексту “Сиенен”.

Ни Франкуртер алгемајне цајтунг (ФАЗ) нема речи хвале за председника, стављајући га у исти „кош“ са Милорадом Додиком и Виктором Орбаном као кључним савезником Владимира Путина у Европи.

Тако смо у само неколико дана добили оштре реакције у западним медијима, што може да значи промену спољнополитичког курса када је реч о односима са Београдом. На оштре критике, Вучић је одговорио на свом званичном профилу на Инстаграму и поручио да му је од „писања страних медија” важнија рехабилитација пута у месту Ћетање у општини Прибој.

Значи ли ово да Запад окреће нови лист према Србији?

Александар Попов из Центра за регионализам нема дилему да је реч о директном упозоравању Вучића од стране западних земаља. Како каже саговорник Нове, текстови у релевантним иностраним медијима и апели западних политичара могу да буду први корак ка конкретним акцијама САД И ЕУ, који могу да доведу до увођења санкција према Србији.

- Вучић је показао ароганцију и терање ината према Западу, што се од одређених земаља тумачи као ремећење односа у региону, што несумњиво иде Русији у корист. Да подсећа на ситуацију са Милошевићем који је био фактор стабилности у региону, постао је балкански касапин. Ово може бити упозорење Вучићу да долази крај начина на који је поставио политику. Санкције које смо видели према Вулину могу да се уведу генерално према Србији, јер САД И ЕУ имају и те како могућности да нашкоде Србији уколико се процени као решење – објашњава Попов.

Попов истиче да, уколико Запад настави притисак на Србију, није искључено да фондови ЕУ нису доступни као до сада, или да се поремете трговински односи са западним партнерима. Такве одлуке директно би угрозиле српску привреду.

– Запад је толерисао Вучића и стабилократију у Србији до агресије Русије на Украјину. Терање ината према Западу, специјалне везе са Русијом, па онда проблеми око БиХ и те како могу утицати на односе са западним земљама. Оваква упозорења корак по корак могу да уведу у проблеме целе државе, а не само високе функционере. Запад је много био толерантан према потезима у региону који су ишли у корист Русије, чини ми се да се то сада мења – поручује Попов.

Осим писања западних медија, Вучић је добио и опомену за своју политику у писму које је више од 50 политичара из САД, Велике Британије и ЕУ упутило специјалним представницима у дијалогу Београда и Приштине у којем изражавају забринутост због актуелне политике ових земаља према косовској кризи.

Наглашавају да је низ догађаја довео до погоршања ситуације, укључујући и бојкот избора страна српске заједнице, као и напад на припаднике КФОР-а. Потписници апелују неопходно да САД, ЕУ и Велика Британија додатно утичу на смењење тензије јер би у супротном односу Косово и Србија утицали на регионални мир и безбедност.

- Тренутни приступ не функционише. Примећујемо и недавно санкционисање од стране САД према Александру Вулину, директору БИА. Молимо вас да усвојите политику одређивања ради спречавања даљег заострашивања безбедносних и политичких односа на северу Косова - наводи се између осталог у писму.

Игор Новаковић из ИСАЦ Фонда тврди да је Западу у овом тренутку највећа стабилност у региону и напомиње да се однос Србије према Русији прелива на питање Косова.

КАКВА КОФА ХЛАДНЕ ВОДЕ - Русија подржава улазак Украјине у НАТО, Руси ће заузети Кијев у преводу?

Извор: Директно.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА